Magyar Levente: a vajdasági gazdaságfejlesztési program minőségi változást hozott az emberek életébe - Külhoni Magyarok
Hírek Vajdaság

Magyar Levente: a vajdasági gazdaságfejlesztési program minőségi változást hozott az emberek életébe

A magyar kormány vajdasági gazdaságfejlesztési programjának elmúlt hat évében sikerült olyan lépést tenni előre, amely minőségi változást hozott az itt élők számára, és segítette a szülőföldön történő boldogulást – hangsúlyozta Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön Szabadkán.

A politikus kiemelte: lezárult egy közel hatéves sikeres ciklus, amelynek bizonyosan lesz folytatása.

Hozzátette: a program egyik hozadékaként olyan mértékben erősödött meg érdekérvényesítésben és szervezettségben is a vajdasági magyar közösség, amilyenre korábban nem volt példa. A gazdaságfejlesztés mellett ehhez kellett egy olyan közösség is, amelyben volt kellő vállalkozókedv és jövőbe vetett hit, anélkül ugyanis nem lehetett volna mindezt megvalósítani – fogalmazott.

Magyar Levente emlékeztetett arra, hogy hat évvel ezelőtt a cél az volt, hogy „a vajdasági magyar fiataloknak és munkavállalóknak egy újfajta gazdasági perspektívát nyújtsunk, a családok megélhetéséhez érdemben járuljunk hozzá, és ezáltal a vajdasági magyar megmaradás soha korábban nem tapasztalt megszilárdítását és megerősítését vállaljuk fel”. Mint mondta, ez a cél megvalósulóban van, a vajdasági magyar közösség életében olyan lépést tudtunk közösen tenni előre, amely egy minőségileg új világot nyitott az itt élők számára. Hozzáfűzte: „az úton nem érkeztünk el még a végponthoz, de egy nagyon fontos mérföldkőhöz igen”.

Az államtitkár rámutatott, hogy a sikersorozat nemcsak a gazdaságfejlesztési program keretében megvalósult beruházásokból áll, hanem abból a több tucatnyi iskolából, óvodából, templomból, kultúrházból, amelyet sikerült megépíteni vagy felújítani az utóbbi években, illetve a két ország között újonnan létrehozott infrastrukturális összeköttetésekből, amelyek megkönnyítették a vajdasági emberek mozgását Magyarország és Európa felé.

Magyar Levente sikerként értékelte azt is, hogy megjelentek a magyarországi vállalkozások Szerbiában, és már több tucat magyar cég van jelen a szerbiai piacon, amelyek összesen 53 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg.

A politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy a következő évben Magyarországon és Szerbiában is választásokat tartanak, sok csatározás vár a politikusokra, hiszen sorsdöntő jelentőségű eseményekről van szó. Egyben arra kérte a vajdasági magyarokat, hogy élve szavazati jogukkal, vegyenek részt a magyar parlamenti választásokon.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke a gazdaságfejlesztési program eredményeiről szólva felhívta a figyelmet arra, hogy hat év alatt 14 169-en pályáztak sikeresen, egyebek mellett 1110 család jutott új otthonhoz és 667 új vállalkozás indult el.

Az eredmények viszont nemcsak gazdasági szempontból fontosak, hanem a nemzetpolitika, a szomszédságpolitika és a szülőföld fejlesztése szempontjából is, hiszen befolyásolják a mindennapokat, a közéletet, a politikát és a közhangulatot is, ami pénzben nem kifejezhető – fűzte hozzá Pásztor István.

A vajdasági gazdaságfejlesztési program első, 2016-2018-as szakaszára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt. A gazdaságfejlesztési program második szakasza 2019-ben indult.

MTI

Kapcsolodó cikkek