Magyarnak lenni jó – Idén is milliós támogatások a magyar gazdáknak - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyarnak lenni jó – Idén is milliós támogatások a magyar gazdáknak

A napokban kihirdették az Economica Hungarica Alapítvány (EHA) idei pályázatainak eredményeit. Ennek apropóján beszélgettünk az alapítvány igazgatójával, Palizs-Tóth Hajnalkával.


A horvátországi magyarság megmaradásának egyik alapfeltétele, hogy gazdasági téren is erősödjön közösségünk. Ezt szem előtt tartva a magyar kormány 2016-ban fogadta el a HMDK 2016-2020-as időszakra vonatkozó Vidék- és Gazdaságfejlesztési Programját. A HMDK gazdaságfejlesztési stratégiája alapján idén már negyedszer hirdette meg pályázatait az EHA. A 2020-as évben a vírushelyzet ellenére négy pályázat kiírására is sor került, melyeknek már megszülettek az eredményei és a lebonyolításuk is megkezdődött.

– Az idei első pályázatainkat tavasszal hirdettük meg, melyek célja falusi házak, illetve mezőgazdasági földek vásárlásának a támogatása volt. Ezen pályázatokat már lezártuk, és büszkén jelentem, hogy három családnak tudtunk segíteni új otthont találni, illetve hat gazda földvásárlását támogattuk. Ami a családi házakat illeti, ott a pályázat támogatási intenzitása 75%-os, földvásárlás esetén pedig 50 százalék – mondta Palizs-Tóth Hajnalka igazgató, aki hozzátette, hogy a házvásárlási támogatás külön öröm számukra, hiszen ezzel gyakorlatilag meg tudták alapozni a jövőjét egy-egy családnak Vörösmarton, Harasztiban, valamint Ójankovácon.

18,6 millió kúnás beruházás valósulhat meg idén térségünkben

Az előző évekhez hasonlóan idén is az úgynevezett de minimis, vagyis az eszközvásárlást támogató pályázatok voltak a legnépszerűbbek. Ezekből két kategóriát hirdetett meg az alapítvány, külön a mezőgazdasági eszközökre, illetve az egyéb vállalkozások számára. Ezen pályázatok intenzitása 75%, és az igényelhető összeg maximum 8 millió forint (165 000 kúna).

– Az előző évekhez hasonlóan idén is a legtöbb pályázat ebbe a kategóriába tartozik. Ami a konkrét számokat illeti: 147 gazdaság pályázott mezőgazdasági eszközökre, ezeknek 73%-át tudtuk támogatni. A vállalkozások kategóriájában 47 pályázat érkezett be, melyeknek 83%-a részesült kedvező elbírálásban. A támogatási szerződések megkötése a héten lezajlik, és várhatóan a hónap végéig sor kerül a beszállítók kifizetésére is. Az alapítvány által folyósított teljes összeg 608 millió forint (12,6 millió kúna), aminek köszönhetően több mint 900 millió forintnyi (18,6 millió kúna) beruházás valósulhat meg idén térségünkben – mondta az irodavezető, hozzátéve, hogy a mezőgazdászok körében a traktorvásárlás volt a legnépszerűbb, míg a vállalkozóknál az N1 kategóriájú gazdasági gépjárművek.

Indulnak a nagy projektek is

Az alapítvány tavaly ősszel először hirdetett pályázatot úgynevezett nagy beruházások támogatására, melyek célja az integrátorok erősítése. Itt 5 projekt nyert, melyeknek a kivitelezése már folyamatban van, és várhatóan több be is fejeződik még az idén.

– Alapítványunk pályázati rendszere piramidális felépítésű, ami azt jelenti, hogy először a kistermelőket erősítettük meg, majd a következő lépésben a nagyobb vállalkozásokat támogattuk. Célunk, hogy egy-egy beruházás megvalósításával integrátorokat alakítsunk ki. Az öt támogatott pályázat három esetben gabonaszárítók kialakítását finanszírozta, illetve egy sajtüzem és egy borászat létesítését – mondta Palizs-Tót Hajnalka, aki hozzátette, hogy a héten kiírtak egy újabb pályázatot nagyberuházások támogatására.

Jövőre is lesznek pályázatok

– A vírushelyzet ellenére az alapítvány Magyarország kormányának és a HMDK-nak köszönhetően a továbbiakban is tudja segíteni a horvátországi magyar közösség gazdasági helyzetét. Ennek fényében biztos, hogy jövőre is lesznek pályázatok – jelentette be interjúnk végén az igazgató asszony.

Az ügyfélfogadás továbbra is előzetes telefonos (031 283 682) egyeztetés után történik, az egészségügyi előírások betartása mellett.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek