Már állnak az új kopácsi óvoda falai - Külhoni Magyarok
Hírek

Már állnak az új kopácsi óvoda falai

Szeptember végén kezdődött meg az új kopácsi óvoda építése, ami a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően a tervek szerint halad. A leendő ovi falai már állnak, és hamarosan tető alá is kerülnek.

A kopácsiak csodálatos ajándékot kaptak 2018 karácsonyára, ekkor döntött ugyanis úgy a horvát kormány, hogy támogatja az új óvoda megépítését. A teljesen új épület a focipálya közelében épül, 90%-ban horvát állami forrásokból. Ezzel a kopácsiak nagy álma valósul meg, mivel a jelenlegi felett már rég eljárt az idő.

A támogatási szerződést Zágrábban írta alá Željko Cickaj, a Bellyei járás elöljárója és a földművelési minisztérium vezetője Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője és Andrej Plenković miniszterelnök jelenlétében. A közbeszerzési eljárás lebonyolítása után az építkezés végül 2019 szeptemberében kezdődött el, és a tervek szerint 360 nap alatt fel fog épülni a várva várt épület. Az új, minden 21. századi követelménynek megfelelő óvoda a tervek szerint 30 gyerek befogadására lesz alkalmas, és lesz egy bölcsődei része is.

A tervezők gondoltak a faluképre is, ezért az épület a modern és hagyományos építkezés ötvözete lesz. A belső tér kialakításában, felszereltségében megfelel korunk elvárásainak, külső felületein pedig – Ruzsicska Ilonka kopácsi óvónő ötlete alapján – jellegzetes kopácsi motívumokat is őriz majd.

„A kopácsi óvoda mandátumom kezdete óta a prioritásaink közé tartozott, ezért örülök, hogy ezt a projektet is sikerült tető alá hoznunk. A horvát kormány nem csupán támogatja az új kopácsi óvoda építését, hanem a költségeket szinte teljes egészében állja. A horvátországi magyarság számára minden olyan beruházás fontos, amely az oktatást érinti, legyen szó óvodáról, iskoláról, sportcsarnokról vagy akár egy kollégiumról. A falubeliek már régóta megérdemelték, hogy egy új, korszerű óvodájuk legyen. Az elmúlt időszakban mindent megtettünk azért, hogy sikerüljön ezt a célt is megvalósítanunk. Örülök, hogy az építkezések jól haladnak, és bízom benne, hogy ősztől a kopácsi ovisok birtokukba vehetik az új épületet” – mondta Jankovics Róbert.

Új Magyar Képes Újság

Kapcsolodó cikkek