Megalakult a Szürtei Kistérségi Tanács - Külhoni Magyarok
Hírek

Megalakult a Szürtei Kistérségi Tanács

A Szürtei kistérségben jelenős sikert aratott a KMKSZ az október 25-i önkormányzati választásokon. A szavazóknak köszönhetően a Szövetség által támogatott Puskár Árpádot nagy fölénnyel választották polgármesterré. A huszonkét tagú képviselő-testületbe tizenketten a KMKSZ jelöltjei közül kerültek be. A kistérségi tanács november 21-én, szombaton alakult meg, az ott történtekről kérdeztük a KMKSZ-frakció megválasztott elnökét, Györke Róbertet és Puskár Árpád polgármestert.

– Tizenkét faluból áll a kistérség. Mindegyiknek lesz a tanácsban képviselete? Kik a megválasztott tisztségviselők?

Györke Róbert: Vannak olyan falvak, ahonnan nem a KMKSZ képviselői jutottak be a tanácsba, de mi azért vagyunk ott, hogy az egész kistérséget, minden egyes falu és az itt élő magyarság érdekeit képviseljük. A legkisebb falvak fejlesztését is szem előtt fogjuk tartani, egységes kistérségben kell mostantól gondolkodnunk.

Szombatra hívta össze a jelölő bizottság elnöke a tanács alakuló ülését, ahol felolvasta a képviselői mandátumot szerzett képviselők nevét, majd mindannyian, letettük a képviselői esküt. A megalakulás után, a polgármester úr javaslatára a bizottság meg is tartotta az első tanácsülést, amelynek napirendjén 17 pont szerepelt. A polgármester első helyettesévé Szűcs Pálmát, második helyettesévé Péntek Ágnest választottuk meg. Egyhangúlag, 21 igen szavazattal választottuk a községi tanács titkárává Sahó Alízt. 5. A települések elöljáróit is megválasztottuk, a három Gejőcben Gábor Marianna, Császlócon Manzics Ida, Ráton Opalenik Sándor, Gálocsban Molnár Sándor, Palágykomorócon pedig Nagy Bernadett lesz az elöljáró.

– Öt képviselői bizottság is megalakult a tanács első ülésén. Az azokba bekerült képviselők maguk közül választják majd meg a bizottságok elnökeit.

Puskár Árpád: Ma már megkezdte munkáját az új tanács titkára, ezzel kapcsolatban jártunk Ungváron. A mostani volt a legelső és egyben legsürgősebb lépés, hisz azokat az embereket, akik meghalnak, el kell temetni, ezt nem akadályozhatja a közigazgatás átszervezése. A kistérségünk területén működő hat községi tanács munkatársainak munkaviszonya november 21-én megszűnt, velük folytatunk most tárgyalásokat, nekik igyekszünk valami új munkakört felajánlani, amennyiben megfelel a számukra. Ugyanakkor sajnos mindenkit nem áll módunkban a későbbiekben foglalkoztatni. A képviselői bizottságok is meg kell válasszák az elnökeiket, viszont vannak olyan képviselők, akik át szeretnének menni egy másik bizottságba. Emiatt ezt az ügyet még tárgyalni fogjuk. Hamarosan megtartjuk a Végrehajtó Bizottság első ülését is, és csütörtökön megkezdjük az átadásokat, elsőként a Téglási Községházára megyünk, majd sorban tovább.

– Nagy lehetőség a Szürtei kistérség, hisz 11 magyar falu és Oroszgejőc alkotja. Ugyanakkor nagy kihívás is a gazdasági alapok megteremtése…

Puskár Árpád: Egyelőre készítjük a költségvetést 2021-re, azt számoljuk, hogy mennyi kell az intézményeink fenntartására, hisz december 15. után el kell fogadnunk a költségvetést, akkorra tisztán kell pénzügyi kérdésekben látnunk. Egyelőre a falvak fejlesztéséről még korai lenne beszélni, de annak is eljön az ideje. Az első három hónap költségvetésének fényében beszélhetünk majd fejlesztésekről. Pillanatnyilag nagyon sok munkánk van, de vállaltuk és megcsináljuk.

Györke Róbert: Sokan nem hittek abban, hogy lehet önálló magyar főiskolánk. Aláírásokat gyűjtöttünk, találtunk hozzá támogatókat – és lett. A mi kistérségünk gazdasági életképességét is sokan vitatják, hogy ez a sok magyar falu együtt működtetni tudja-e majd ezt az önkormányzatot. Egy biztos, a turizmust fejlesztenünk kell, munkahelyteremtő vállalkozásokat kell ide vonzanunk, különben nem lesz könnyű ebben a térségben az élet. Ennek ellenére azt gondolom, hogy falvaink számára a lehető legjobb megoldás a mostani közigazgatási reform során az volt, hogy létrejött a Szürtei kistérség. Tudnunk kell, hogy ha a KMKSZ megyei tanácsi képviselői ezt nem lobbizták volna ki, nem hozhattuk volna létre. Köszönjük Barta Józsefnek és mind a nyolc megyei képviselőnknek ezt a lehetőséget, amely szerintem is nagy kihívások elé állít bennünket, de nagy lehetőségeket is biztosít a számunkra.

Ezúton is szeretném megköszönni mindazoknak, akik aktívan részt vett a kampányban, a szavazás lebonyolításában, és akik szavazataikkal a KMKSZ jelöltjeit támogatták. Külön köszönet elnök asszonyunknak, Balogh Líviának, aki rengeteg munkát fektetett a választási kampányba.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek