Megalakult a Zágráb Megyei Magyarok Közössége - Külhoni Magyarok
Hírek

Megalakult a Zágráb Megyei Magyarok Közössége

A múlt héten Nagygorica helységben (Velika Gorica) megalakult a helyi magyarokat egyesületbe tömörítő Zágráb Megyei Magyarok Közössége. Az egyesület célja a megyében élő magyarok kultúrájának és hagyományának ápolása, valamint a magyar identitás erősítése a főváros körüli szórványban.

Zágráb megye területe közrefogja a fővárost, de nem „tartalmazza” Zágráb városát, mely önálló közigazgatási egységet alkot. Mivel keleti, nyugati és déli oldalról is körbeveszi a fővárost, gyakran „zágrábi gyűrűnek” is nevezik. Ezen a területen több mint 300 ezer ember él, főként olyanok, akik a nagyvárosi forgatag helyett inkább a nyugodtabb elővárosi életet részesítik előnyben. Ebben a gyűrűben mintegy kétszáz magyar is él, ám szervezett formában mindeddig nem működtek. Berkes Imre, a megyében élő magyarok választott kisebbségi képviselője hosszú ideje keresi az elővárosi szórványban élő magyarokat, akikkel együtt most megalapították a Zágráb Megyei Magyarok Közösségét. Az egyesület élére a tagság Berkes Imrét választotta, az alelnöki feladatokat pedig Vencel Ildikó látja majd el.

– Zágráb megyében sajnos kevés magyar él, ráadásul nagyon szétszórtan, ezért nehéz őket összehozni, de hosszú évek munkájának köszönhetően mára elmondhatom, hogy képviselőként nagy részükkel sikerült kapcsolatba kerülnöm, és sokan érdeklődnek az egyesületi munka iránt. Éppen ezért jutottunk arra az elhatározásra, hogy itt az ideje létrehozni egy egyesületet – mondta Berkes Imre, az újonnan alakult egyesület elnöke, aki elmondta azt is, céljuk, hogy a megyében élő magyarok ápolni és megőrizni tudják kultúrájukat és nyelvüket.

Az egyesület székhelye a megye legnagyobb településén, Nagygoricában lesz, ahol a kö-zeljövőben rendezik be irodájukat.

A Zágráb Megyei Magyarok Közösségének alakuló ülésén részt vett Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője is, aki támogatásáról biztosította az új szervezetet.

Új Magyar Képes Újság

Kapcsolodó cikkek