Megalakult az új Beregszászi Járási Tanács - Külhoni Magyarok
Hírek

Megalakult az új Beregszászi Járási Tanács

Sin Józsefet választották elnökké.


November 26-án megalakult az új, 7. összehívású Beregszászi Járási Tanács. A tanács alakuló ülésén Petro Vdovenko, a Járási Territoriális Választási Bizottság elnöke ismertette a járási tanácsi választások eredményeit. Elmondta, hogy a Beregszászi járásban a 40 661 szavazásra jogosult polgárból az októberi választásokon 20 535 fő adta le a szavazatát. A járási tanácsi választásokon összesen tíz párt indult, amelyek közül öt érte el a törvény által meghatározott ötszázalékos bejutási küszöböt, közülük a legjobb eredményt a KMKSZ Ukrajnai Magyar Párt érte el, 12 képviselője jutott be a járási tanácsba, számszerű eredményük (6 506 szavazat, 33,5%), második helyen végzett a Jedinij Centr (Egységes Centrum – JeC) 8 képviselővel (4 188 szavazat, 21,57%), harmadik az Ukrajnai Magyar Demokrata Párt (UMDP) 7 képviselővel (3 601 szavazat, 18,5%), negyedik a Vidrodzsennya (Újjászületés) 4 képviselővel, (2 449 szavazat, 12,6%), az ötödik pedig Petro Porosenko „Szolidarnyiszty” Blokkja 3 képviselővel (1 746 szavazat, 8,99%).

A képviselői esküt a hagyományoknak megfelelően a tanács legidősebb képviselője, az UMDP-s Braun Béla olvasta fel, majd a képviselők sorban megkapták képviselői igazolványukat. Seder Ilona, a járási tanács korábbi elnöke leköszönő beszédében arra szólította fel a képviselőket, hogy a politikai és ideológiai viták elé helyezzék a járás érdekeit, igyekezzenek együttműködni a fejlődés érdekében.

Ezt követően félórás egyeztető megbeszélés következett a frakciók között. A képviselők végül titkos szavazással Sin Józsefet, a KMKSZ listavezetőjét, a szövetség Beregszászi Középszintű Szervezetének elnökét választották a Beregszászi Járási Tanács elnökévé. Az új elnököt óriási támogatással választották meg, hisz a 34 tagú testület 31 tagja támogatta, két tartózkodás és egy elrontott szavazat mellett. A megválasztott elnök javaslatára a járási tanács alelnökévé titkos szavazással az UMDP-s Horváth Lászlót választotta a testület, aki az előző összehívású járási tanácsban is alelnöki tisztséget töltött be.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek

  • Talpra tud-e még állni a Szövetség?

    Ismét képviselő nélkül maradt Brüsszelben a felvidéki magyarság, miután a Magyar Szövetségnek a legutóbbi választáson (sem) sikerült képviselőt küldenie