Megemlékeztek a muzslyai ártatlan áldozatokról - Külhoni Magyarok
Hírek

Megemlékeztek a muzslyai ártatlan áldozatokról

Főt hajtottak, és megemlékeztek a muzslyai temetőben a helyi mártírokról, azokról az egyszerű, tanyasi emberekről, akiket 1944 őszén végeztek ki.

A helyi közösség tanácsa, amikor 2009-ben felállította az emlékoszlopot, rajta a márványtáblával, amelybe belevésték az ártatlan áldozatok neveit – Budai József, Kanász Antal, Sörös Imre, Simon Dezső, Márton István és Kovács József – halottak napját tűzték ki, hogy ezentúl mindig ezen a napon emlékeznek. Ilyenkor a falu lakosai is megállnak egy imára, végighallgatják az alkalmi műsort, és emlékeznek. A rokonok is ekorra időzítik a mécsesek meggyújtását, virágot is helyeznek az emlékoszlophoz.

Zorić szül. Sörös Erzsébet édesapjára, Sörös Imrére emlékezik minden évben, elmondása szerint nagyon sokáig nem volt szabad az Écskán történtekről beszélni, azt sem tudták, hol vannak eltemetve az áldozatok, csak otthon gyújtottak gyertyát. A nagybátyjára még jól emlékszik id. Sörös József, aki 1944-ben 13 éves gyerek volt, ugyanakkor az édesapja számtalanszor elmesélte a kivégzésről szóló történetet a család minden tagjának, csakhogy belevésődjön az utókor emlékezetébe, milyen szörnyű világot éltek meg az ősök, és ne feledjék el. Kanász Antal, a mártír nagyapa nevét kapta a legidősebb unokája, aki csak az édesapja meséiből tudja a történetet, de ő is továbbadta a gyerekeinek, mert az ilyen eseményeket nem lehet elfelejteni, emlékezni kell rájuk. A többi muzslyai mártír rokonai is jelen voltak, akik mindannyian hálásak, hogy méltó módon, a temetőben tudnak emlékezni immár 11 éve.

Az alkalmi megemlékezés a Himnusz eléneklésével kezdődött, majd egy rövid visszapillantót olvasott fel Bodó-Poturica Mária, azután Sándor Zoltán állandó diakónussal együtt közösen imádkoztak az áldozatok emlékére, Borbély Tivadar egy ideillő verset mondott.

Az emlékezés virágait a családtagokon kívül elhelyezték a VMSZ képviselői, a szervezők nevében a helyi tanács elnöke rótta le kegyeletét, valamint az MNT képviselője is koszorúzott. A mai napon emlékeztek meg ugyancsak a II. világháború áldozatairól is, az emlékműnél koszorúztak.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek