Mezőváriban is átadták a felújított családorvosi rendelőt - Külhoni Magyarok
Hírek

Mezőváriban is átadták a felújított családorvosi rendelőt

A magyar kormány támogatásával és a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) közreműködésével újabb felújított családorvosi rendelőt adtak át október 2-án, ezúttal Mezőváriban.

Az ünnepi eseményen jelen volt Beke Mihály András első beosztott beregszászi magyar konzul, Brenzovics László, a KMKSZ és a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány (KMF JA) elnöke, Hegyes Ruszlana, a Beregszászi Járási Alapellátási Központ vezetője, Salamon Elemér, Mezővári polgármestere, Barta Gábor, a KMKSZ Mezővári Alapszervezetének elnöke és Márkus Sándor a KMKSZ helyi képviselőjelöltjei a megalakuló Beregszászi Kistérségi Tanácsba, illetve a járási tanácsban, Menyhárt István református lelkész, Homonnai Inna mezővári családorvos.

Kiss Julianna, az esemény moderátora ismertette a jelenlévőkkel az 1 412 226 hrivnya értékű magyarországi finanszírozási összegből rekonstruált intézmény részleteit, amely kiterjedt a nyílászárók cseréjére, korszerű fém- és műanyag konstrukciók beszerelésére, 16 darab belső ajtó, egy bejárati ajtó, 15 darab kétkamrás különböző méretű ablak cseréjére, tetőcserére a fali gerendák és szarufák részleges cseréjével, valamint egyrétegű páraizolációval, a csatornarendszer cseréjére, a közlekedők felújítására a betonozási járólapok lefektetésével, belsőterek előtti bejáratok, beugrók megújulására, belső villanyvezetékek cseréjére, új kapcsolók, aljzatok, csatlakozók, világítótestek felszerelésére, a belsőtermek és a közlekedők belső falainak javítására és festésére, a fűtési rendszer teljes felújítására, új radiátorok elhelyezésére, villanykazán felszerelésére. Továbbá sikerült kialakítani az új vizesblokkot, illetve a külső- és belső szennyvízelvezető rendszer is kiépítésre került.

Ezt követően Beke Mihály András beszédében köszönetet mondott az egészségügyben dolgozóknak, illetve örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Mezőváriban is részt vehetett a felújított orvosi rendelő átadásán. A magyar kormány különösképpen igyekszik az egészségügy, illetve az oktatás terén segítséget nyújtani. Teszi mindezt annak a szellemében, hogy minden magyar felelős minden magyarért – fogalmazott az első beosztott konzul. Ezenkívül a kárpátaljai magyarokat is köszönet illeti, hiszen nap mint nap helytállnak a szülőföldjükön, igyekeznek megőrizni magyar identitásukat, és ehhez próbál az anyaország minél nagyobb segítséget nyújtani. Külön köszönet illeti a KMKSZ-t, amely a magyar kormányzat megbízható partnereként hatalmas részt vállal ezeknek a projekteknek a megvalósításában, és a kárpátaljai magyarság öntudatának a megőrzésében is – mondta el a konzul úr.

Brenzovics László ünnepi beszédében elmondta, hogy az elmúlt napokban a Beregszászi járásban több felújított családorvosi rendelőt is sikerült átadni. Ez örömteli dolog, hiszen látjuk a munkánk gyümölcsét, látjuk, hogy Magyarország támogatását sikerült ebben a kérdésben is eredményesen felhasználni – jegyezte meg a KMKSZ elnöke. Tudjuk azt, hogy itt, Mezőváriban és más településeken is az egészségügyben dolgozók a nehéz körülmények ellenére nagyon fontos munkát végeznek, hiszen a járványhelyzet, a különböző megbetegedések, az általános szegénység rányomja a bélyegét arra a munkára, ami az önök hivatása. Viszont azt is el kell mondani – folytatta a politikus –, hogy a magyar kormány támogatásával sikerült hozzájárulni ahhoz, hogy ezt a munkát méltóbb körülmények között tudják végezni. Beszéde végén Brenzovics László bejelentette, hogy hamarosan hozzákezdenek a Mezővári II. Rákóczi Ferenc Középiskola felújításához is: már megvan a szükséges összeg, csak azt várjuk, hogy aláírásra kerüljön a szerződés a Beregszászi Járási Tanáccsal.

Homonnai Inna az egész intézmény nevében mondott köszönetet a magyar kormánynak, és a KMKSZ-nek, illetve Hegyes Ruszlanának, hogy hozzájárultak az ambulancia felújításához.

Az ünnepélyes átadó végén Menyhárt István kért áldást az intézményben folytatott munkára, majd így fogalmazott: Nagyon jó dolog, hogy manapság is látni olyan embereket, akik nem csak a pénztárcájukat nézik, hanem megmutatják, hogyan lehet minél többet adni magukból, abból a szakmából, küldetésből, hivatásból, amelybe az Úristen állította őket.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek