Miniszteri biztos: a nemzet alapja a kereszténység és a függetlenség - Külhoni Magyarok
Diaszpóra Hírek

Miniszteri biztos: a nemzet alapja a kereszténység és a függetlenség

Szent István keresztény országot alapított, független államot akart és ma is a kereszténység és a függetlenség a nemzet szilárd fundamentuma – jelentette ki a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa augusztus 20-i beszédében pénteken a németországi Düsseldorfban.

Szilágyi Péter a düsseldorfi magyar főkonzulátus ünnepi rendezvényén mondott köszöntőjében kiemelte: bár “sokan elhallgatják a kereszténység alapvető voltát, mi merjük bátran kimondani, hogy Szent István keresztény országot alapított Európában”.

Szent István kereszténységétől nem elválasztható a magyarok függetlenségének kérdése – tette hozzá, kifejtve: az uralkodó nyitottsága a római katolikus egyház iránt részben azzal függött össze, hogy “független államot akart, amely nem hódol be egy birodalomnak sem”.

Az államalapító ugyan “kedvelte a németeket, hiszen felesége is bajor hercegi leány volt és a császárral, III. Ottóval is jó kapcsolatot ápolt, de ha az országáról volt szó, akkor a magyarok önálló királyságát részesítette előnyben a korabeli birodalmi törekvésekkel szemben” – mondta a miniszteri biztos.

Aláhúzta, hogy a magyar-német barátság elkísérte a két nemzet történelmét az elmúlt ezer esztendőben. “Célunk, hogy ez a jó viszony a jövőben is gyümölcsöző maradjon” – fogalmazott a miniszteri biztos.

Hozzátette, hogy Szent István életművére, a kereszténység és a függetlenség által alkotott erős fundamentumra építve “az Európai Unió erejébe vetett hit mellett a nemzetek Európájának fontosságát is képviseljük”.

Az alapok “a kezdetek óta elég erősek ahhoz, hogy egy független országot elhordozzanak, és így egységes szövetséget támogassanak”, de “ez csak akkor marad így, ha a szövetség nem erősödik a nemzet kárára”, hiszen “gyenge nemzetek nem tudnak erős szövetséget alkotni” – mondta.

A miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a kormány számára “a magyarság erős egysége az első”. Ezt szolgálják a nemzetpolitikai törekvések, a világ magyarságának együttműködése számára hivatalos keretet is biztosító Magyar Diaszpóra Tanács, az állampolgárság és a szavazati jog gyakorlásának lehetősége, a diaszpórának szánt pályázatok sora és a “közös gondolkodás és munkálkodás”, amely kiterjed az élet szinte minden területére.

“Fontos, hogy az eddig elért közös eredményeink mellett a jövő évi választások alkalmával is álljunk ki szavazatainkkal” – húzta alá Szilágyi Péter, kifejtve: jelentős és értékes közös eredmény például a Kőrösi Csoma Sándor Program sikere, a pályázatok népszerűsége, a cserkészszövetség támogatása, vagy éppen a diaszpóratáborok.

“Ezek azt az alapot erősítik, melyre mindannyian építkezünk, ezt kell megvédenünk jövőre” – mondta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős miniszteri biztosa Düsseldorfban.

MTI

Kapcsolodó cikkek