Ne felejtsük el magunkat magyarnak vallani! - Külhoni Magyarok
Hírek Horvátország

Ne felejtsük el magunkat magyarnak vallani!

Már javában zajlik a népszámlálás online szakasza, a jövő héten, szeptember 27-től pedig már az összeírók is megjelennek az utcákon, az otthonokban. Fontos, hogy részt vegyünk a népszámláláson, és valljuk magunkat magyarnak!

A népszámlálás a legjelentősebb, legszerteágazóbb statisztikai felmérés, melyre nemcsak Európában, hanem a világ különböző országaiban általában tízévente kerül sor. Az összeírás eredménye a legátfogóbb adatbázis a lakosságról, a háztartásokról és a családokról. Ezek az adatok elengedhetetlenek a gazdasági, politikai és szociális fejlődés szempontjából.

Fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat!

A népszámlás alkalmával az összeírást végzők részletesen ki fognak kérdezni bennünket. Fontos, hogy valós adatokat adjunk meg, többek között a nemzetiségünkről, anyanyelvünkről és vallási hovatartozásunkról is. Amennyiben úgy érzi valaki, hogy a népszámláló helytelenül írja be az adatait, vagy visszaélést tapasztal, először jelezze ezt a népszámlálónak, majd ha a probléma továbbra is fennáll, hívja a HMDK központi irodáját, amely állandó telefonos ügyeletet biztosít azok számára, akik úgy látják, hogy a biztosok nem az elmondottak alapján rögzítik az adatokat. Nagyon fontos, hogy a népszámlálás korrekt módon legyen lebonyolítva.

– Már csak a magunk lelkiismerete és az őseink iránti tisztelet miatt is fontos, hogy magyarnak valljuk magunkat. Valamint a magyar közösség érdekében is, mert minél több tagja van egy közösségnek, annál erősebb. A kisebbségi hovatartozás pedig mindenképpen állampolgársági többletjogokat is jelent, de gazdagítja is az egyént, valamint szélesebb közösségünket és egész társadalmunkat is – mondta Jankovics Róbert, a HMDK elnöke.

– Valljuk magyarnak és magyar anyanyelvűnek magunkat! Mert nem mindegy, hányan leszünk (vagyunk) Horvátországban, a törvények által biztosított jogaink legtöbbje is lélekszámunktól függ. Figyelmeztessék erre környezetüket, családtagjaikat, ismerőseiket, munkatársaikat, hogy vállalják nemzeti hovatartozásukat, magyarságukat – tette hozzá a HMDK elnöke.

A legfontosabb kérdések

A 2021-es népszámlálás keretében rákérdeznek nemzetiségi hovatartozásunkra, anyanyelvünkre az alábbi két sorszám alatt:

17. Narodnost (nemzetiség)

18. Materinski jezik (anyanyelv)

Ügyeljünk arra, hogy magyarnak és magyar anyanyelvűnek valljuk magunkat!

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek