Nemzeti tanácsi és minisztériumi együttműködés az oktatás és művelődés területén - Külhoni Magyarok
Hírek

Nemzeti tanácsi és minisztériumi együttműködés az oktatás és művelődés területén

Az oktatás és a kultúra terén a nemzeti tanácsokkal közösen szeretnék megvalósítani a kitűzött célokat, jelentette ki ma Szabadkán Gordana Čomić, az emberi- és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter, aki az MNT munkatársaival tárgyalt. A megbeszélésen szó volt a tanács munkájáról, a már megvalósult és a még folyamatban lévő programokról, illetve a MNT által alapított intézmények működési feltételeiről.

Az egyeztetésen kiemelt téma volt az oktatás kérdése, mint például a magyar nyelvű tankönyvek megjelentetése, az anyanyelvű tovább tanulás lehetőségei. Az MNT munkatársai beszámoltak a Pannon RTV-vel közös projektjükről, amikor is több ezer tanórát rögzítettek a távoktatás céljaira.

Hajnal Jenő, az MNT elnöke leszögezte, hogy a kisebbségi jogokat leginkább az oktatás területén tudják megvalósítani. Nyilvánvalóan ma már a szerbség is a saját bőrén tapasztalja, hogy mit jelent kisebbségi helyzetben élni és megmaradni a saját közösségében az embernek úgy, hogy az anyanyelvét megőrizze, és büszkén használja. Talán a többség emiatt érzékenyebb az oktatási kérdések iránt, véli Hajnal Jenő.

Az MNT elnöke ugyanakkor arra figyelmeztetett, hogy a kisebbségi jogokkal kapcsolatos törvények nincsenek összhangban egymással. Véleménye szerint ezért születhetett meg egy olyan tájékoztatási stratégia is, amely sérti a kisebbségi jogokat. A kulturális törvény módosításaival kapcsolatban hatalmas küzdelmet kellett folytatniuk a nemzeti tanács munkatársainak, hogy a nemzeti közösségek jogai ne sérüljenek.

Gordana Čomić a megbeszélésen kijelentette, hogy az elkövetkező időszakban közösen szeretnék realizálni a kisebbségek oktatási és kulturális céljait. Arra bíztatta a nemzeti közösségek tagjait, hogy mondják el, milyen Szerbiában szeretnének élni 2030-ban.

Ha együtt írjuk a történetet, akkor lesz jó a többségnek és a kisebbségeknek is, mondta az emberi- és kisebbségjogokért, társadalmi párbeszédért felelős miniszter.

A találkozón kiemelték a vajdasági magyar sajtó rendkívül fontos szerepét, illetve példaértékűnek nevezték a Magyarországgal való együttműködést is.

Gordana Čomić ma egyeztetett a Bunyevác Nemzeti Tanács vezetőivel is, tegnap pedig a Horvát Nemzeti Tanácsban tárgyalt.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek