Óvodaátadó ünnepség Karácsfalván - Külhoni Magyarok
Hírek

Óvodaátadó ünnepség Karácsfalván

Szeptember 18-án, csaknem egy évvel elkészülte után adták át hivatalosan is a Karácsfalvai Szent Mihály Görögkatolikus Óvodát. A rendezvényen részt vett Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár, Buhajla József úr, az Ungvári Főkonzulátus főkonzulja, valamint Szilágyi Mátyás, beregszászi főkonzul.

Az átadó ünnepséget Dobsa Aranka, a Szent Mihály Óvoda vezetője nyitotta meg néhány gondolattal. Szerinte az óvodai oktatás a legfontosabb része egy egészséges gyermek felnevelésében, ugyanis ebben a korban sajátíthatja el az alapvető viselkedési normákat.

Fotó: Nemes János/MTI

„ Ha egy évre tervezel, ültess rizst; ha húsz évre tervezel, ültess fákat; ha a következő generációknak tervezel, tanítsd az embereket.”– ezzel a kínai közmondással kezdte meg beszédét, és szemléltette az óvodai oktatás fontosságát Tóth Jenő atya, helyi parochus. Az intézmény lelki vezetőjeként azt is fontosnak tartja, hogy a gyerekek nem csak a közösség elvárásainak feleljenek meg, hanem egy hitbéli alapot is kapjanak.

Potápi Árpád János államtitkár úr szónoklatában többször is hangsúlyozta, hogy nem csak a teljesen magyar anyanyelvű gyerekek számára épült az óvoda. Fontos, hogy a vegyesházasságokból született gyerekek is egy jól felszerelt, biztonságos közegben nevelkedjenek, s éljék meg gyerekkorukat. Erre alkalmas az a 160 új és 450 felújított óvoda, amelyet az elmúlt időszakban építettek illetve újítottak fel.

A köszöntő beszédek meghallgatása után az épület felszentelésére is sor került. Azt követően pedig az óvoda növendékei mutatták be ünnepi műsorukat.

Az átadó ünnepség után az államtitkár úr meglátotta a Karácsfalvai Sztojka Sándor Görögkatolikus Líceum diákjait és tanárait is. A líceum hallgatóságához intézett beszédében arra hívta fel a növendékek figyelmét, hogy a tudás a jövő záloga. Véleménye szerint ez az intézmény alkalmas arra, hogy kellő ismeretet nyújtson a tanulni kívánó fiatalok számára. Jókívánságaival arra buzdította a líceumosokat, hogy legyenek szorgalmasok és használjanak ki minden lehetőséget, mellyel új ismeretekre tehetnek szert. Az iskola pedagógusainak és munkatársainak kitartást és állhatatosságot kívánva köszönte meg a mindennapi munkát.

karpatalja.ma

Kapcsolodó cikkek