Potápi Árpád János tanszercsomagot adott át a délvidéki magyar elsősöknek - Külhoni Magyarok
Hírek Szeptember – oktatás Vajdaság

Potápi Árpád János tanszercsomagot adott át a délvidéki magyar elsősöknek

A magyar nyelvű oktatás fennmaradásának fontosságát hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden, a vajdasági magyar elsős kisdiákok tanévkezdő központi ünnepségén Óbecsén és Temerinben.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy az ünnepség keretében átadták az első osztályba lépő vajdasági magyar kisiskolásoknak a nemzetpolitikai államtitkárság támogatásával összeállított iskolakezdési csomagokat a Rákóczi Szövetség által ajándékozott iskolatáskával együtt.

Hozzátette: ennek az évnek újdonsága, hogy az államtitkárság Szülőföldön magyarul programja keretében magyar oktatásban részesülő főiskolai és egyetemi hallgatók is kapnak támogatást.

„Az idei évben valóban elmondhatjuk azt, hogy a bölcsődétől egészen az egyetemi diplomáig mindenki kap oktatási és nevelési támogatást” – húzta alá.

Szavai szerint a gyermek életében nagy dolognak számít óvodából iskolába menni, ami minden kisgyermeket szorongással tölt el. „De még inkább így lenne, ha nem magyar tannyelvű iskolába járnának, és idegen nyelven kellene elsajátítaniuk a tananyagot” – mutatott rá.

Potápi Árpád János megköszönte a nagyszülőknek, hogy olyan gyermekeket neveltek, akik maguk is magyar tannyelvű iskolába íratták gyermekeiket, és ezáltal biztosították a magyar jövőt a Vajdaságban. Örömének adott hangot továbbá, hogy idén magasabb a magyar elsősök száma, mint tavaly volt. Az idei, 2021-2022-es tanévben 1392 magyar gyermek kezdi meg tanulmányait a Vajdaságban. A Nemzetpolitikai Államtitkárság 23 millió forintot biztosít a vajdasági beiskolázási programra.

Kiemelte: külön köszönettel tartoznak a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) és a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ), amelyek a programok mögött állnak. „Az elmúlt 10-11 évben abszolút közösen tudtuk ezeket a programokat irányítani, és kézzelfogható eredményeket tudtunk felmutatni” – jelentette ki.

MTI

Kapcsolodó cikkek