Sakkjátszótér és Sakkpalota - képességfejlesztés játékosan - Külhoni Magyarok
Hírek

Sakkjátszótér és Sakkpalota – képességfejlesztés játékosan

Harmadik alkalommal szervezték meg a Sakkjátszótér Komplex Képességfejlesztő Programot Vajdaságban. Az esemény a járványügyi helyzet miatt az online térben, a ZOOM platformon keresztül valósult meg.

Idén a Sakkpalota program is bekapcsolódott a határon túli programba, amelynek lebonyolítója a Magyar Nemzeti Tanács volt.

Két éve még személyesen tudták megrendezi az eseményt, de tavaly a koronavírus-járvány miatt átkerült az online térbe, ahogyan idén is. A programsorozat évről évre egyre nagyobb érdeklődésnek örvend – mondta Jerasz Anikó.

Jerasz Anikó, elnök, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Nem csak egy bepillantást nyújt majd ez a képzés a Sakkpalota programba, hanem szakmai segítséget fognak kapni a foglalkozások megszervezéséhez és kidolgozásához. A kreatív problémamegoldó gondolkodás fejlesztésével a gyerekek egy mankót kapnak a mai digitális világba való eligazodáshoz, mert épp arra van szükség, hogy gyorsan, átláthatóan, hatékonyan tudjanak a problémákra reagálni és azokat megoldani.”

A Sakkpalota képzésbe 36 osztálypedagógus és osztálytanító kapcsolódott be Vajdaságból. Ők 12 általános iskolát képviseltek. A foglalkozáson muravidéki és horvátországi pedagógusok is részt vettek – mondta Beleczné Krecz Éva, a program koordinátora.

Beleczné Krecz Éva, a programsorozat koordinátora, Nemzetpolitikai Államtitkárság, Magyarország: „A célunk az, hogy olyan értékes tudással és ismeretekkel gazdagodhassanak ennek a képzési napnak és a képzéssorozatnak a végére, amelyet a további munkájukban is eredményesen alkalmazhatnak majd az iskolai nevelés során.”

A képzés célja, hogy a pedagógusok megismerjék, majd a későbbiekben pedig eredményesen alkalmazzák mindazokat a módszertani megoldásokat, amelyekkel a gyermekek sokoldalú fejlesztését valósíthatják meg – emelte ki Öryné Gombás Csilla, a program fejlesztője.

Öryné Gombás Csilla, a program fejlesztője: „Nekem mindig az volt a célom, hogy szeressenek a gyerekek iskolába járni. Nagyon sok eszközt, játékot kipróbáltam és a sakk lett az egyetlen, amit be tudtam tantárgy órába is vinni. A legjobb időben találkoztam Polgár Judittal, és így jött létre tulajdonképp a képességfejlesztő sakk, annak a két ága az óvodai, a Sakkjátszótér és az iskolai, a Sakkpalota.”

Az esemény a Vajdasági Pedagógiai Intézet által akkreditált képzésnek minősül, amelyet a Magyar Nemzeti Tanács mellett Magyarország Kormánya és a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága is támogat.

Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek