Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban - Külhoni Magyarok
Hírek

Sikeres a Mentorprogram Vajdaságban

A Mentorprogram hozadékairól Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke és Potápi Árpád János magyar nemzetpolitikai államtitkár beszélt a Közügyeknek.

A mentorprogram tavaly ősszel indult a magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, együttműködve a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületével és a Prosperitati Alapítvánnyal. Ma Gálát és díjátadót tartottak Palicson a Mentorprogram első ciklusának zárásaként.

2019 őszén, Zentán indult útjára a Vajdasági Mentorprogram. A program célja az volt, hogy a már befutott vajdasági vállalkozók megosszák tapasztalataikat a kezdőkkel. 25 mentor adta át 55 mentoráltnak a tudását. Zentán, Szabadkán, Bácskossuthfalván, Adán, Magyarkanizsán és Óbecsén tartottak találkozókat. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte a vállalkozók elkötelezettségét: „Hogy a kisvállalkozókkal, kezdő vállalkozókkal foglalkozzanak, hogy átvigyék rájuk azt a tapasztalatot, azt a tudást, bekapcsolják őket abba a körforgásba aminek ők részei, vagy alakítói. Ami azt eredményezi, hogy ezek a kezdő vállalkozások gyorsabban tudnak fejlődni, hamarabb tudnak lábra kapni. Egyrészről ez volt a feladat. Másrészről pedig az volt a feladat, hogy az induló vállalkozásokat buzdítva megteremtsük azt a kört, amelyben ezt a programot meg lehetett valósítani.”

A Vajdasági Mentorprogramot a Magyar Kormány is támogatta. Potápi Árpád János államtitkár szerint a magyar nemzetpolitikában is egyre inkább áthelyeződött a hangsúly a gazdaságfejlesztésre: „Látjuk azt, hogy milyen demográfiai dolgok jellemzik a térségünket. Meg kell állítanunk az elvándorlást, illetve ha lehetséges, főleg a Vajdaság esetében a fiatalokat rá kell bírni, hogy jöjjenek vissza, hiszen itt többet tudnak keresni, mint Németországban vagy bárhol, hogyha egy családi vállalkozást indítanak vagy abba újra visszaintegrálódnak.”

A Közügyek felvételén szó esett a közelgő szerbiai választásokról is. Pásztor István kiemelte a magyar érdekképviselet megőrzésének fontosságát: „Azt látjuk, hogy az előttünk levő négy év fontos lesz, abban reménykedünk, hogy az uniós csatlakozás fel fog gyorsulni, ami törvényalkotási folyamatot jelent, forrásokhoz való hozzájutást jelent. Ebből a helyzetből csak akkor tudunk jól kijönni, hogy ha van erőteljes, asztalnál ülő, döntéshozatali pozícióban levő magyar érdekérvényesítési erő, ez pedig ebben a pillanatban vagy a VMSZ lesz, vagy pedig senki. Az az érdeke azt gondolom mindenkinek, hogy inkább az előbbi valósuljon meg.”

Potápi Árpád János szerint az egész Kárpát-medencében fontosak az erős magyar politikai pártok és az erős intézmények. Hozzátette, jelenleg Vajdaságban a legösszefogottabb, a legerősebb a magyar érdekképviselet.

Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek