Szerb elnök: a magyarok és szerbek együtt sokszorosan erősebbek - Külhoni Magyarok
Hírek Vajdaság

Szerb elnök: a magyarok és szerbek együtt sokszorosan erősebbek

A magyarok és szerbek együtt nem kétszer, hanem sokszorosan erősebbek, mint külön-külön, és minden, amit együtt tesznek, minden, amit együtt építenek, ezt bizonyítja – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb elnök hétfőn Horgoson, ahol Orbán Viktor miniszterelnökkel közösen helyezte el a Szabadka-Szeged vasútvonal alapkövét.


Beszédében a szerb elnök megköszönte Orbán Viktornak, hogy volt elég bátorsága és megfelelő víziója ahhoz, hogy megteremtse a magyar-szerb kapcsolatok teljesen új alapját. Aleksandar Vucic emlékeztetett arra, hogy korábban soha nem voltak olyan jók a két ország és a két nemzet kapcsolatai, mint az utóbbi években.

Orbán Viktor Szerbia-politikáját a szerb elnök egy magyar mondással, magyarul megszólalva jellemezte. Azt mondta, aki mer, az nyer. Hozzátette: a magyar miniszterelnök is így járt el, és igaza lett.

„Az erős Szerbia erős Magyarországot, az erős Magyarország pedig erős Szerbiát is jelent, és mindannyiunknak ez az érdeke” – húzta alá.

A szerb államfő rámutatott, hogy a magyar kormány tagjai számos nemzetközi eseményen bátrabban és határozottabban álltak ki Szerbia mellett, mint sok más nemzet képviselői. „Mindezért és a jó kapcsolatokért is Orbán Viktornak mondhatunk köszönetet” – hangsúlyozta Aleksandar Vucic, majd úgy folytatta, hogy a gázhálózatot érintő nemzetközi vitákban is Magyarország volt Szerbia példaképe, és ennek köszönhetően a szerb állampolgárok biztosak lehetnek abban, hogy lesz elegendő gáz egész télre.

A Szabadka és Szeged közötti szerb szakasz 27 kilométer hosszú, és várhatóan a jövő novemberig készül el. Emellett felújítják a palicsi, a hajdújárási, a királyhalmi és a horgosi vasútállomásokat is, valamint átkelőket, illetve alul- és felüljárókat építenek ezen a szakaszon – részletezte a szerb államfő. Hozzátette, hogy a Szeged-Szabadka vasút Szabadkán kapcsolódik a Belgrád-Budapest vasúthoz, így Szerbiának közvetlen vasúti kapcsolata lesz Nyugat-Európával, hiszen Budapestről bármely európai nagyváros elérhető. „Ez a vasút erősíti a gazdasági, a kulturális és a személyes, baráti kapcsolatokat a két nép között” – húzta alá, majd hozzátette: mi is lehetne szebb annál, mint hogy békében éljen a két nép egymás mellett, és olyan kapcsolatai legyenek, mint soha korábban.

Orbán Viktor és Aleksandar Vucic a találkozó végén szimbolikusan összekapcsolta az első sínpárt, amely voltaképpen egy 150 éves vasútvonal felújításának első momentuma volt.

MTI

Kapcsolodó cikkek