Szerbiai választások - A VMSZ átadta listáját a parlamenti választásokhoz - Külhoni Magyarok
Hírek

Szerbiai választások – A VMSZ átadta listáját a parlamenti választásokhoz

A Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) átadta választási listáját a köztársasági választási bizottságnak hétfőn Belgrádban, s ezzel hivatalossá tette részvételét a szerbiai parlamenti választáson.

A választáson való induláshoz 10 ezer támogatói aláírásra van szükség, a VMSZ 11 967 aláírást gyűjtött össze. A magyar párt előtt, a választások kiírása óta három szerb párt adta át jelöltlistáját.

Pásztor István, a VMSZ elnöke arra számít, hogy pártja folytatni tudja azt a munkát, amelyet az előző több mint tíz évben végzett, valamint a korábbi parlamenti ciklusban megkezdett. Reményének adott hangot, hogy a VMSZ-en keresztül a vajdasági magyarságnak továbbra is lesz parlamenti képviselete Belgrádban. Rámutatott, hogy a várakozások szerint más magyar párt nem indul a parlamenti választáson, így a magyar érdekképviselet teljes egészében a VMSZ képviselőire hárul majd.

Mint mondta, olyan időszak áll az ország előtt, amikor várhatóan felgyorsul az uniós csatlakozási folyamat, ami sok szempontból új helyzet lesz az ország számára, és a VMSZ-nek nem mindegy, hogy az új jogszabályok megalkotásakor részt vesz-e a folyamatokban, vagy a vajdasági magyarság feje felett döntenek a nemzeti kisebbség sorsáról. „Mi egy kisebbségi közösség vagyunk, de száz év után is úgy gondoljuk, hogy nem vagyunk másodrendűek” – húzta alá Pásztor István.

Pásztor Bálint, a VMSZ listavezetője kiemelte, hogy pártjának a következő négy évben is a kisebbségvédelem lesz a legfontosabb feladata az országos parlamentben, de ha alkotmánymódosításra kerül sor, abból sem akar kimaradni a kisebbségi magyar párt.

A képviselőjelöltek a következő időszak legfontosabb feladatainak Szerbia és az Európai Unió közötti jogharmonizáció elősegítését, a mezőgazdaság fejlesztését, a Budapest-Belgrád, valamint a Szeged-Szabadka-Baja vasútvonal fejlesztését, illetve a magyar települések fontos infrastrukturális beruházásainak támogatását nevezték.

A parlamenti választásokat április 26-án tartják, ezzel egy időben vajdasági tartományi és önkormányzati választás is lesz a nyugat-balkáni országban.

Szerbiában a 2011-es népszámlálási adatok szerint körülbelül 250 ezer magyar él, ám a becslések szerint az utóbbi majdnem tíz évben mintegy 50 ezer magyar nemzetiségű szerb állampolgár hagyta el az országot.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80