Színes kulturális programokat kínál a Magyarság Háza - Külhoni Magyarok
Diaszpóra Hírek November – szórvány

Színes kulturális programokat kínál a Magyarság Háza

Idén ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját a Magyarság Háza. A jubileumot kulturális fesztivál, az intézmény történetét bemutató kiállítás és képeskönyv, valamint a magyar diaszpóra képzőművészeinek válogatott alkotásaiból összeállított tárlat teszi emlékezetessé. Mindemellett táncelőadások, filmklub és koncert is várja az érdeklődőket novemberben.


Magyar – művész – világ címmel nyílik vándorkiállítás a diaszpórában élő magyar művészek válogatott alkotásaiból holnap este 18 órakor Innsbruckban. A tárlatot Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár nyitja meg, majd a művekkel Afrikában, Amerikában, Ausztráliában, Ázsiában és Európában is találkozhatnak a látogatók – derül ki a Magyarság Háza lapunkhoz eljuttatott közleményéből.

Mint írják, a magyar szórvány napja alkalmából november 14-én 19 órától az Ilosvai Selymes Péter Néptáncegyüttes 1-2-3 a NON táncprodukcióját láthatja a közönség. Másnap, november 15-én 17.30-kor a Muravidék kincse – A hetési hímzés címmel nyílik kiállítás, az eseményen közreműködik a Magyarkanizsai Tisza Néptáncegyüttes a Juhász zenekarral és a Pusztinai Hagyományőrző csoport. 19 órától pedig a Nagyvárad Táncegyüttes Katonaének című táncelőadását nézhetjük meg.

Az Erdélyben lévő Torockón kétszer kel fel a nap, amely nem csupán szólás-mondás, de festői környezete miatt maga a valóság. A Székelykő sajátos vonulata eltakarja az éppen felkelő napot, így amikor újra kibukkan, fényárral árasztja el az ősi időkben vasércbányászatból is élő falut. Hófehér házsorai, a ma is működő vízimalom, csodálatos hegyei, élő néphagyományai miatt vonzó célpontjává vált sokaknak. November 19-én 17 órától az Aranytíz Kultúrházban betekintést nyerhetünk az ősi falak között élő mai Torockó életébe: részt vehetünk viseletbemutatón, megtudva hogy egyes alkalmakra milyen ruhát vettek fel az ott élő lányok és legények, majd egy néptáncbemutató után a híres torockói „Somodi” kalácsot is megpillanthatjuk közelebbről.

Ugyanitt 18 órától Daczó Katalin Megyecsinálók című filmjét vetítik, amely arról szól, hogy 1968. február 13-án Csíkszeredában érdekeik védelmében utcára vonultak az emberek. Ceaușescu Romániájában, Székelyföldön történt mindez, mínusz 20 fokos hidegben, és a tüntetés azóta majdhogynem legendaként él a helyiek emlékezetében. Az alkotás középpontjában ez a megyeszékhellyé válásért folytatott tüntetés áll, de általa megismerjük az esemény politikai hátterét, egy korszak hangulatát. A filmben egyrészt az emlékezők, másrészt történészek, társadalomkutatók szólalnak meg. Részletek hangzanak el az események egyik szereplőjének naplójából, archív felvételeket láthatunk a korszak Csíkszeredájáról, és részleteket hallhatunk Gál Árpád csíkszeredai zeneszerző műveiből. A vetítés után az alkotók beszélgetnek a filmről.

November 20-án 20 órától az Ineffable zenekar ad koncertet Nagykovácsiban, a Muflon Itatóban. Az Ineffable 2016 nyarán alakult a csíkszeredai Nagy István Művészeti Középiskola néhány zeneszakos diákjának kezdeményezésére. Zenéjükben több stílus elemei, köztük a dzsessz, a soul, a neosoul, az R&B, a pop, a hip-hop és progresszív is megtalálható, repertoárjukban pedig saját számok, valamint fúziós dzsessz átdolgozások szerepelnek.

Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80