Tanszercsomagok ajándékba - Külhoni Magyarok
Hírek

Tanszercsomagok ajándékba

Ma tartotta meg a magyar nyelven tanuló vajdasági elsős kisdiákok tanévkezdő délvidéki központi ünnepségét a Magyar Nemzeti Tanács. Az esemény Magyarország Kormányának és a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának a támogatásával, valamint a Bethlen Gábor Alap közreműködésével jött létre. Az ünnepséget, amelyen magas rangú tisztviselők mondták el gondolataikat az anyanyelven való tanulás fontosságáról, Magyarkanizsán és Zentán tartották meg. A rendezvényen iskolakezdési ajándékcsomagot kaptak mindazok az első osztályba induló kisiskolások, akik magyar nyelven kezdik meg tanulmányaikat.

Pásztor István ünnepi beszédében úgy fogalmazott, hogy köszönetet mond minden szülőnek, amiért magyar osztályba íratták gyermekeiket, hiszen az utóbbi szűk tíz évben egy nemzetvesztő folyamatot sikerült megfordítani.

Pirityiné Szabó Judit a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője arról beszélt, nagy öröm, hogy itt a Délvidéken is a magyar tannyelvű iskolát, osztályokat választó gyermekek száma nem csökkent lényegesen.

– Nagy örömmel választják ezt a szülők, mi pedig nagy örömmel jövünk el ezekre a szép alkalmakra, és jó volt látni, hogy 152 kisdiák vette át a Magyar Nemzeti Tanács beiskolázási csomagját.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke az eseményen azt hangsúlyozta, hogy ha az elmúlt tíz évet nézzük, soha ennyire nem voltak felkészülve a diákok, a szülők és pedagógusok az iskolakezdésre, mint most:

– A tankönyvek szempontjából, a tanszerek, az iskolatáska, a szülőkkel való együttműködés, a kapcsolatépítés, a pedagógusok szakmai képzése mind-mind együtt van. Mindenekelőtt arra koncentráltunk, hogy azok a gyerekek, akik anyanyelvükön akarnak tanulni, azok a szülők, akik úgy döntöttek, hogy magyar iskolába íratják gyereküket érezzék, tudják, mögöttük állunk.

A köszöntők után a magyarkanizsai kisdiákok mind átvehették a gondosan összeválogatott ajándékcsomagot.

Péntek délután öt órakor a Művelődési Házban tartották meg a központi ünnepség zentai részét. A hétfőn iskolába induló mintegy 150 községbeli gyerek mellett az ünnepségen jelen volt Pirityiné Szabó Judit, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Pásztor István, a Tartományi Képviselőház és a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke, Czegledi Rudolf polgármester, valamint a zentai önkormányzat tanácsosai és képviselői, az MNT képviselői, a község óvodáinak és általános iskoláinak igazgatói.

Fotó: Herédi Krisztián

Az ünnepség a magyar Himnusz közös eléneklésével kezdődött, majd Czegledi Rudolf mondott beszédet. Köszöntötte a jelen lévő gyerekeket, és jókívánságait fejezte ki számukra az előttük álló új, iskolás korszakra vonatkozóan, és hozzátette, hogy mindezekhez a község önkormányzata is igyekszik hozzájárulni:

– A község segíti az oktatási intézmények felújítását, korszerűsítését. Teszi ezt azért, hogy ne csak a 154 kis elsős, hanem valamennyi Zenta községbeli diák megfelelő környezetben kezdhesse a tanévet és folytathassa tanulmányait.

Pirityiné Szabó Judit beszédében elmondta, hogy az ünnepségen átadott beiskolázási csomaggal és a hamarosan megérkező oktatási-nevelési támogatással a szülők tanévkezdéssel járó anyagi terheit szeretnék enyhíteni. Hangsúlyozta a magyar kultúra és a magyar nyelv megőrzésének és az anyanyelvi oktatásnak a fontosságát:

– Ha magyarságunkra továbbra is büszkén tekintünk, akkor nyelvünkben és lélekben is megerősödve tudunk a jövő felé fordulni. Lesznek magyar iskoláink, magyar tanulóink, hagyományőrzőink. A magyar kormány ehhez kíván hozzájárulni évről évre nemcsak a beiskolázási csomagokkal, hanem számtalan olyan lehetőséggel, ami az óvodáskortól egészen az egyetemista korig segíti a gyermekek anyanyelven történő oktatását.

Fotó: Herédi Krisztián

Pásztor István a szeptember elsejét a kezdés, a reménykedés, a jövőbe vetett hit ünnepének nevezte. Mint mondta, Zentának a vajdasági magyar oktatás szempontjából kiemelkedő szerep jut, ezért az elmúlt bő egy évben az oktatás területén elért eredmények itt különösen jelentősek. Hangsúlyozta, hogy bár idén kevesebb elsős van, mint öt évvel ezelőtt, most is több mint 1300 kisgyerek iratkozott magyar nyelvű első osztályba:

– Ez még mindig egy jelentős szám. Amíg egyetlenegy gyerek is van, aki magyarul tanul, addig mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy olyan feltételeket teremtsünk a számukra, melyek között kibontakoztathatják a tehetségüket.

A beszédeket követően a Thurzó Lajos Általános Iskola tanulói mesés, táncos, zenés műsorral köszöntötték új iskolatársaikat, majd az újdonsült kisdiákok átvették az ajándékcsomagokat.

Magyar Szó

Kapcsolodó cikkek