Társadalmi vitát kér a KMKSZ az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről szóló törvénytervezetről - Külhoni Magyarok
Hírek

Társadalmi vitát kér a KMKSZ az Ukrajna nemzeti kisebbségeiről szóló törvénytervezetről

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöksége nyilatkozatban kérte a nemzeti kisebbségek jogairól szóló ukrajnai törvénytervezet teljes szövegének nyilvánosságra hozatalát és a kérdésben valódi társadalmi vita megszervezését.

A KMKSZ elnöksége által elfogadott nyilatkozat pozitív fejleménynek tekinti, hogy a döntéshozók 2021. június 4-én országos szintű online-megbeszélést tartanak a törvénytervezettel kapcsolatban a nemzetiségi kisebbségek érdekvédelmi szervezeteinek képviselőivel. Érthetetlennek tartja azonban, hogy mindeddig miért nem tették közzé a törvénytervezet szövegét.

A nyilatkozat rámutat, hogy az érvényben lévő, a nemzeti kisebbségekről szóló 1992-es törvény az európai gyakorlatnak megfelelően viszonylag széles jogokat biztosít az országban élő nemzetiségek számára. A KMKSZ elnöksége abban bízik, hogy „az új szabályozás tovább bővítené, és nem szűkítené a már meglévő kisebbségi jogokat”, ezért felhívja a döntéshozók figyelmét arra, hogy a tervezet szövegének ismerete nélkül lehetetlen érdemi vitát folytatni a kisebbségekkel a témában.

„Ezért nyomatékosan kérjük, hogy a döntés meghozatala előtt hozzák nyilvánosságra a törvénytervezet teljes szövegét, és szervezzenek ebben az Ukrajna jövője szempontjából fontos ügyben valódi társadalmi vitát” – áll a KMKSZ nyilatkozatában.

MTI

Kapcsolodó cikkek