Tiszteletbeli konzulátus nyílt Újvidéken - Külhoni Magyarok
Hírek

Tiszteletbeli konzulátus nyílt Újvidéken

Niš, Kragujevac és Belgrád után ma Újvidéken is megnyitotta tiszteletbeli konzulátusát Magyarország. A tiszteletbeli konzuli feladatokat a nemrégiben beiktatott Zavarkó Árpád újvidéki ügyvéd látja el.

Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete az eseményen kiemelte, a tiszteletbeli konzulátus elsődleges feladata a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok fejlesztése, ápolása. – Zavarkó Árpád személyében sikerült egy olyan tiszteletbeli konzult találnunk, aki ezt a feladatot rendkívül magas szinten látja majd el. Minden évben újabb és újabb rekordot értünk el a kereskedelmi forgalom tekintetében, folyamatosnak mondhatók a magyar beruházások Szerbiában. Mindig van lehetőség az előrelépésre, és Árpáddal abban állapodtunk meg, hogy közösen keressük ezeket a lehetőségeket annak érdekében, hogy a magyar-szerb-kapcsolatok minél jobban fejlődjenek. Azt gondolom, hogy ő egy rendkívül jó választás volt, tapasztalata, kapcsolati köre arra predesztinálta őt, hogy erre a pozícióra kerüljön – tette hozzá a nagykövet.

Zavarkó Árpád tiszteletbeli konzul megköszönte a magyar államnak, amiért őt tartották a legmegfelelőbbnek ezen feladatok elvégzésére, a szerb államnak pedig azt, hogy mindezt elfogadta. – Kötelezettségem, hogy a lehető legjobb módon teljesítsek ezen célok elérése során, elsősorban gazdasági szempontból. A két állam közötti kapcsolat nem csak politikai és gazdasági szempontból van csúcson, hanem az emberi kapcsolatok terén is. Meggyőződésem, hogy az előttünk álló időszakban ez még inkább erősödni fog – emelte ki a Zavarkó Árpád.

Az eseményen elhangzott, a tiszteletbeli konzul hivatalos okmányokat nem ad ki, azonban a magánszemélyeket a megfelelő helyre tudja irányítani.

Magyarországnak csak Nyugat-Szerbiában nincs tiszteletbeli konzulátusa, a tervek szerint belátható időn belül megnyitják.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek