Trianon 100. évfordulóján debütált a Fokos zenekar első videóklipje - Külhoni Magyarok
Hírek

Trianon 100. évfordulóján debütált a Fokos zenekar első videóklipje

A Fokos zenekar megalakulásáról, a kezdeti évekről több ízben hallhattak, olvashattak már. Sokszor megemlítésre kerültek a közös gimnazista évek, a barátság, a népzene iránti szeretet, mely mind része a zenekar első szárnycsapásainak. Egy dolgot azonban háttérbe szorított az idő: a megzenésített verseket.


Kezdetektől fogva párhuzamosan foglalkozunk megzenésített versekkel is. Évek óta tervezzük, hogy újra elővesszük a ,,fiókban porosodó” dalokat, ám az aktualitások, a sok népzenei ötlet megvalósítására szánt idő mellet, mindig a második helyre szorultak vissza. Egy-egy koncerten, alkalmi műsorokban csendültek fel dallamai.

Aztán elérkezett 2020. Az előző évekhez hasonlóan, nagy tervekkel, sűrű beosztással indultunk neki, azonban egy olyan dolog történt, amire senki nem volt, nem is lehetett felkészülve: világjárvány. A rendezvényeket és a fellépéseket lemondták, így váratlanul annyi szabadidőnk lett, amennyi az utóbbi években soha, sőt talán ennyit nem is szerettünk volna magunknak. De ekkor kinyílt az a bizonyos fiók. Elővettük, leporoltuk a régi, olykor befejezetlen darabokat, új lelket leheltünk beléjük. Elkészítettük az első énekelt verseket tartalmazó lemezünk anyagát, melynek külön aktualitást ad a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója.

A járvány miatt ugyan elmaradnak a Trianon-emlékműsorok, a megemlékezések, viszont hiánypótlóként és tiszteletünk jeléül megjelentetjük a zenekar első videoklipjét, amely egyben az új lemez beharagozója is. Bobula Ida: A mi határunk című verse beszéljen helyettünk: „Az Istené az igazi határ!”

Fokos zenekar

Kapcsolodó cikkek