Tudományos vitadélután a Rákóczi-főiskolán - Külhoni Magyarok
Hírek

Tudományos vitadélután a Rákóczi-főiskolán

2020. október 29-én a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvánnyal együttműködve tudományos vitadélutánt szervezett a főiskola Apáczai Csere János Könyvtár központi olvasótermében.

A vitadélután előadásai négy különböző blokkban – tudományos élet, bölcsészettudományi és egészségtudományi gyűjtőnév alatt, valamint bemutatkoztak a II. RF KMF kutatóintézményei is külön szekció keretén belül – kerültek előadásra.

A Tudományos élet elnevezésű szekció első előadását dr. Weiszburg Tamás, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke tartotta „Urambátyám-rendszer” vagy a társadalmat szolgáló 21. századi tudomány lényege? címmel, melyet dr. Csernicskó István rektor úr Magyar tudományos élet Kárpátalján – célok feladatok, kihívások című előadása követett. A blokk utolsó előadását Orosz Ildikó elnök asszony tartotta, mely alatt az itthon maradás esélyei kerültek megbeszélésre. A három előadást követően Váradi Natália, a „GENIUS” JA irodaigazgatója számolt be az alapítvány tevékenységéről.

Az ezt követő blokkok párhuzamosan haladtak tovább. A bölcsészettudományi szekcióban a két világháború és Trianon volt a fő téma, míg az egészségtudományi szekcióban a szociális észlelés kognitív alapjait boncolgatták a hallgatók, melyről Kelemen Oguz, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Magatartástudományi Intézet vezetője tartott előadást.

Az esemény a járványhelyzet okozta karanténszabályokat betartva került megrendezésre. Az előadók részben a helyszínről, részben pedig online felületről tartották meg az előadásaikat. Előzetes jelentkezéssel a vitadélutánt az online térben bárki követhette.

Az esemény az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Nemzeti Tehetségprogram támogatásának köszönhetően valósulhatott meg.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek