Újabb létesítménnyel gazdagodott a beregszászi főiskola - Külhoni Magyarok
Hírek

Újabb létesítménnyel gazdagodott a beregszászi főiskola

Potápi Árpád Jánosnak, a magyar kormány nemzetpolitikáért felelős államtitkárának jelenlétében adták át hivatalosan az ezentúl a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola bázisán működő Buczkó István Magashegyi Kutatóbázist és Terepgyakorlati Helyszínt a perecsenyi járási Hárs (Lipovec) településen.

Az egyszerre 40 hallgató elszállásolására alkalmas modern létesítmény megnyitóünnepségén Orosz Ildikó, a főiskola elnöke elmondta: „Néhány évvel ezelőtt Buczkó István professzor, főiskolánk biológia-kémia tanszékének a vezetője felajánlotta, hogy intézményünknek ajándékozza itteni nyaralóját, telkét. Mi ezt örömmel elfogadtuk. Később nyílt arra a lehetőség, hogy pályázhattunk a Nemzetpolitikai Államtitkárságnál egy terepgyakorlati bázis kialakítására.” Az anyaországi támogatásnak köszönhetően a főiskola megvásárolhatta a szomszédos telket is, majd Buczkó professzor úr parasztháza helyén felépülhetett a mostani háromszintes épület. Orosz Ildikó a Róna-havas alatti, a tengerszinthez képest kb. 700 méter magasan lévő bázis jövőbeni hasznosítása kapcsán kiemelte: „Ez az épület egyszerre lesz a földrajz, biológia, kémia és turizmus szakos hallgatók terepgyakorlati bázisa. Emellett nyáron otthona lehet a pedagógusszövetség egy-egy nyári táborának, de akár magyarországi gyerekeket is fogadhat majd a bázis a Határtalanul program keretében. Az elnök asszony szerint a csodálatos természeti környezetben lévő bázis lehetne akár az Erzsébet-tábor egyik határon túli terepe, de erdei iskola alapjául is szolgálhatna. A bázis többirányú téli hasznosításának lehetősége is adott, hisz nem messze tőle található egy sípálya.” A bázisra a tervek szerint jövő év májusában érkeznek majd az első hallhatók.

Potápi Árpád János államtitkár elismeréssel szólt az elvégzett munkáról és a főiskola terveiről, kiemelte: „A magyar kormány részéről mi továbbra is minden segítséget megadunk a főiskolának, a KMPSZ-nek és a KMKSZ-nek is ahhoz, hogy a céljaikat az itt élő magyarság érdekében tudják megvalósítani.

Csernicskó István, a főiskola rektora megköszönte mindazoknak a segítségét, akik lehetővé tették a bázis létrejöttét, néhai Buczkó István professzor családjának, a magyar kormánynak és Orosz Ildikónak, aki megálmodta és felépíttette a bázist. Elhangzott továbbá, hogy a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Tudományos Tanácsának 2020. augusztus 27-i határozata értelmében a Hárs településen lévő magashegyi kutatóbázist és terepgyakorlati helyszínt Buczkó Istvánról nevezik el.

Végül Margitics János főiskolai református lelkész kérte Isten áldását az új létesítményre, valamint Szkoropádszki Péter palágykomoróci görögkatolikus parochus szentelte fel azt.

Az átadóünnepségen jelen volt dr. Buczkó Jenő, a kijevi Feofania Klinika osztályvezető főorvosa, az adományozó Buczkó István professzor fia. Az ismert orvos elmondta, hogy a kilencvenes évek elején vásárolta a főiskolának adományozott parasztházat és telket az édesapja, aki gyakran járta és kutatta a Róna-havasnak és környékének élővilágát. A ház egy bázis volt számukra, ahová egyúttal pihenni is járt a család. Tíz évvel ezelőtt Buczkó Jenő doktor is kutatta a közeli patak élővilágát, ahol talált sebes pisztrángot és folyami rákot is, igazi nemes rákot, ami Kárpátalja vizeiben mindenütt jelen volt egykor, de a múlt század elején a rákpestis kipusztította, azóta pedig életterét elfoglalta a kecskerák. Ma már csak a legkisebb hegyi patakokban lehet esetleg megtalálni ezt a fajt. Gyógynövények termesztésén is gondolkodott, hisz az ottani klíma a helyi gyógynövények mellett távol-keleti és szibériai gyógynövények termesztésére is alkalmas. Most meghatottan látta, hogy az általuk adományozott területen milyen csodálatos bázis „nőtt ki” a földből, ahol komoly tudományos munkával is foglalkozhatnak majd a főiskolai hallgatók, hisz ideális a terep a biológia és a földrajz szakos hallgatók számára is.

A megszólalók mellett az ünnepségen jelen volt: Buhajla József és Szilágyi Mátyás, ungvári és beregszászi magyar főkonzul, Bujdosó János, a Nemzetpolitikai Államtitkárság főosztályvezetője, Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Alapítvány és a KMKSZ elnöke, Kulin Zoltán, a TV21 Ungvár vezérigazgatója, valamint a főiskola vezetése.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek