Újabb löket a horvátországi magyar gazdáknak és vállalkozóknak! - Külhoni Magyarok
Hírek

Újabb löket a horvátországi magyar gazdáknak és vállalkozóknak!

A HMDK vidék- és gazdaságfejlesztési stratégiája alapján, a magyar kormány jóvoltából az Economica Hungarica Alapítvány hétfőn, május 3-án írja ki legújabb, eszközbeszerzési pályázatát, mely egy hónapon át lesz elérhető.


A május 3-án megjelenő pályázatot elektronikusan és személyesen is be kell majd nyújtani. A COVID-járvány okozta helyzet miatt a személyes benyújtás időpontját előzetesen telefonon szükséges egyeztetni az alapítvány munkatársaival. Az alapítvány ezúton is felhívja a pályázók figyelmét az egészségügyi óvintézkedések (maszkviselés, kézfertőtlenítés, távolságtartás) betartására.

– Alapítványunk idei második pályázati kiírásával a gazdálkodókat és a vállalkozókat kívánja segíteni. Pályázni lehet mezőgazdasági gépekre, kertészeti technológiai fejlesztéshez szükséges eszközökre, ültetvénytelepítésre és talajjavításra használható eszközökre, üveg- és fóliaházak telepítésére, jégvédelemre, öntözésre, tenyészállat-állomány bővítésére, valamint többéves ültetvények telepítésére, technológiai modernizációra, kapacitásaik növelésére, illetve a meglévő kapacitások jobb kihasználására, valamint a termelés és a szolgáltatások korszerűsítése, bővítése és fejlesztése, a versenyképesség növelése és a gazdasági tevékenység erősítése céljából – mondta Palizs-Tóth Hajnalka igazgató, aki ezúton is szeretné megköszönni a támogatónak, a magyar kormánynak a segítségét és azt, hogy ebben a nehéz, koronavírusos időszakban is fontosnak tartja a horvátországi magyar gazdálkodók és vállalkozók támogatását.

A most kiírt pályázatok intenzitása legfeljebb 75 százalék, ami maximum 8 millió forint. A legkisebb támogatható projektek értéke 3000 ezer euró (22 ezer kúna vagy egymillió forint). Pályázatot Eszék-Baranya, Belovár-Bilogora és Vukovár-Szerém megye meghatározott településein lakóhellyel vagy székhellyel rendelkezők nyújthatnak be. A pályázatok elbírálásakor figyelembe veszik a de minimis szabályzatot, melynek értelmében egy pályázó 3 évente maximum 25 ezer euró értékben pályázhat. Ez azt jelenti, hogy azok, akik az alapítvány által első évben meghirdetett pályázaton kihasználták keretüket, idén már újra pályázhatnak.

Az alapítvány munkatársai a következő hetekben személyesen is ellátogatnak a terepre, hogy ellenőrizzék az előző évi sikeres pályázókat, és meggyőződjenek a pályázott ezközök meglétéről és rendeltetésszerű használatról. Az ellenőrzés pontos időpontjáról az Economica Hungarica alkalmazottai előzetesen értesítik majd az érintetteket.

Föld és ház

Továbbra is elérhetők az alapítvány által az év elején falusi ház és mezőgazdasági földvásárlás támogatására kiírt pályázatok. Ezeknek a beadási határideje szeptember 15-e. A támogatás intenzitása földvásárlás esetén 50%, falusi házvásárlás esetén pedig 75 százalék. Földvásárlási támogatásra családi gazdaságok és mezőgazdasági vállalatok jogosultak, míg falusi ház vásárlására fiatal házaspárok, gyereküket egyedül nevelő szülők és élettársi kapcsolatban élő fiatalok pályázhatnak. Házvásárlás esetén a támogatási összeg adóköteles.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek