Ünnepélyes tanévnyitót tartottak a kárpátaljai magyar iskolák Beregszászon - Külhoni Magyarok
Hírek Kárpátalja

Ünnepélyes tanévnyitót tartottak a kárpátaljai magyar iskolák Beregszászon

Featured Video Play Icon

Ünnepélyesen megnyitották a 2021-2022-es tanévet Kárpátalja mintegy száz magyar tannyelvű iskolájának pedagógusai a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) szervezésében szombaton Beregszászon, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán.

Köszöntő beszédében Lőrinczi Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) nemzetközi ügyekért felelős államtitkára az anyanyelvi oktatást ellehetetlenítő, jogszűkítő ukrán törvényekkel kapcsolatban arról biztosította a jelenlévőket, hogy Magyarország Kormánya „a jószomszédság és a kölcsönös tisztelet jegyében, de a magyarság nemzeti érdekei mellett határozottan kiállva, a rendelkezésére álló diplomáciai eszközökkel is megpróbál mindent, amit meg lehet tenni a helyzet javítása és helyrehozása érdekében”.

A jelenlegi körülmények között a magyar kormány kézzelfogható segítséget nyújt a családoknak, a diákoknak, az egyházi és a civil szervezeteknek, az oktatási és kulturális intézményeknek nyújtott közvetlen támogatásokkal, az óvodák, iskolák és a templomok felújításával – húzta alá az Emmi államtitkára.

Végezetül Lőrinczi Zoltán arra kérte a kárpátaljai pedagógusokat, hogy munkájukkal továbbra is járuljanak hozzá a magyarság fennmaradásához és összefogásához. Orosz Ildikó, a KMPSZ elnöke kifejtette, hogy a 2017 óta elfogadott törvények olyan mértékben szűkítették a nemzeti kisebbségek jogait, amire nem volt példa a korábbi évszázadokban. Az ukrán oktatási tárca a helyzet javítására irányuló javaslataikat sorra elutasította azzal az indokkal, hogy azok nincsenek összhangban az oktatást szabályozó törvényekkel.

Az MTI tudósítójának Orosz Ildikó elmondta, hogy a szórványvidéken nőtt az érdeklődés a magyar iskolák iránt, több olyan településen is indul első osztály, ahol még 1944-ben megszűnt a magyar nyelvű oktatás.

Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki az Ukrajnából való kitiltása miatt nem lehetett jelen a tanévnyitón, videóüzenetében leszögezte, hogy „a jogszűkítő törvények ellenére Kárpátalján van jövője a magyar nyelvű oktatásnak”. Az államtitkár elmondta: a Nemzetpolitikai Államtitkárság támogatásával, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség közreműködésével 101 kárpátaljai magyar iskola részére sporteszközöket biztosít az államtitkárság több mint 11 millió forint értékben az ősz folyamán.

Az Ukrajnából ugyancsak kitiltott Grezsa István, Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos levélben köszöntötte az egybegyűlteket. Köszöntőjében Barta József, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség alelnöke aláhúzta, hogy a KMKSZ a pedagógusszövetséggel és a II. Rákóczi Ferenc főiskolával együttműködve, „a magyar nemzeti kormány támogatásával küzd a korábban kivívott, nemrég még meglévő jogaiért”, az évek munkájával kiépített magyar oktatási intézményrendszerért. Végezetül a KMPSZ gyakorlati állásfoglalást fogadott el a kárpátaljai magyar nyelvű oktatással kapcsolatban.

MTI

Kapcsolodó cikkek