Vakcinaszállítmányt adott át Grezsa István a kárpátaljai Csapon - Külhoni Magyarok
Hírek

Vakcinaszállítmányt adott át Grezsa István a kárpátaljai Csapon

A magyar kormányprogram keretében 22,5 ezer adag oltóanyagot adott át Grezsa István miniszteri biztos az ukrán Vöröskereszt kárpátaljai megyei szervezetének pénteken Csapon.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos Olekszij Petrov, Kárpátalja megye kormányzója és Buhajla József ungvári főkonzul jelenlétében, a csapi határátkelőhelyen megtartott eseményen elmondta, az ötéves magyar kormányprogram keretében 141 millió forint értékben ötkomponensű – diftéria, szamárköhögés, tetanusz, influenza és gyermekbénulás elleni – védőoltások újabb szállítmánya érkezett meg pénteken a térségbe.

Az elmúlt három évben összesen mintegy 80 ezer ampulla érkezett adományként Kárpátaljára – emlékeztetett a miniszteri biztos. Grezsa István elmondta, a program kezdetekor még nem tudhatták, hogy kanyarójárvány tör ki a térségben, de ugyanúgy senki sem gondolta, hogy Covid-járvány terjed el a világon, amely jelenleg Ukrajnát is sújtja.

Megerősíti a program a helyességét az a tény – folytatta –, hogy a koronavírus-járvány azokban az országokban volt gyengébb, ahol magas a gyermekkori átoltottsági arány. Grezsa István hangsúlyozta, a programból még két év van hátra, ezért arra kérte a kormányzót, hogy összesítsék az idei és jövő évi kárpátaljai vakcinaigényeiket, a magyar kormány pedig készen áll az igények kielégítésére.

A csütörtöki kijevi magyar–ukrán kormányközi vegyes bizottsági ülésre utalva Grezsa István örömét fejezte ki, hogy mindkét ország vezetése elhatározta az államközi kapcsolatok javítását, ami sokat segíthet a Kárpátalja és Magyarország közötti együttműködésben.

Az átadáson Olekszij Petrov arról beszélt, hogy a most megkapott, Ukrajnában engedéllyel rendelkező vakcinákat arányosan osztják majd szét a megye egészségügyi intézményei között, a szülők kérése alapján a gyerekek ingyen kaphatják meg ezeket a védőoltásokat.

Kárpátalja kormányzója a bizottsági ülésre utalva emlékeztetett, az ülésen napirendre vették a térség fejlesztését, valamint tárgyalások folytak a közös határátkelők tranzitforgalom előtti megnyitásáról és a záhony–csapi Tisza-híd felújításáról is.

A mostani gyógyszerszállítmányt megelőzően a magyar kormány 2017 elején ötezer adag kanyaró, mumpsz, rubeola elleni oltóanyagot, 2018 elején nyolcezer adag kanyaró elleni oltóanyagot adományozott a kárpátaljai Vöröskereszt részére. 2018 májusában 21 600 adag Pentaxim oltóanyagot, továbbá 15 ezer adag kanyaró, mumpsz, rubeola elleni vakcinát adtak át a Vöröskeresztnek.

Magyarország legutóbb 2018 novemberében 10 376 adag négykomponensű, kombinált diftéria, tetanusz, pertusszisz és járványos gyermekbénulás elleni oltóanyaggal támogatta legnagyobb szomszédját.

MTI

Kapcsolodó cikkek