Vastapsot kapott a Tenkes kapitánya - Külhoni Magyarok
Hírek

Vastapsot kapott a Tenkes kapitánya

Óriási sikerrel mutatta be a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya című táncjátékát péntek este a zentai Sportcsarnokban. A nem mindennapi produkciót hatalmas érdeklődés övezte, több településről is szervezetten, busszal érkeztek a nézők, és a jegyek már napokkal az előadás előtt elfogytak.

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes táncosai be is bizonyították, hogy nem hiába voltak rájuk ilyen kíváncsiak a délvidékiek, hiszen olyan fergeteges produkciót láthatott a közönség, hogy a végén hosszan, állva tapsolt. A táncjáték mindenki számára érthető volt, a legtöbben ismerték A Tenkes kapitánya című nagy sikerű tévéfilmet, melynek forgatókönyve alapján készült a darab, de aki nem látta, az is gyorsan feltalálta magát a kuruc-labanc küzdelmeket felidéző meseszerű és humorral átitatott produkcióban. A főszereplőt, Eke Mátét alakító Barka Dávidot gyorsan a szívébe zárta a közönség csakúgy, mint a Veronikát játszó Rab Edinát, és az összes többi táncost is, akik néptánckincsünk segítségével idézték fel a Rákóczi-szabadságharc korszakát.

Zsuráfszky Zoltán rendező, koreográfus örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy ilyen sokan eljöttek megnézni Magyarország legnagyobb létszámú, 22 párból álló táncegyüttesét és azt mondta, hogy A Tenkes kapitánya mindenhol nagy siker: Köszönöm, hogy ilyen sokan eljöttek, ez nagyon nagy dolog számunkra. Úgy tartjuk, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes a tizentötmilliós magyarság táncegyüttese, és ilyenkor érezzük is, hogy mások is így gondolják. A Délvidéken ugyan már jártunk többször, de Zentára most jöttünk először. Tudom, hogy Vajdaságban komoly néptáncos élet zajlik, hogy nagyon jól énekelnek itt a fiatalok, és ilyenkor nagyon örül az ember, hogy eljöhet és találkozhat az itteni közönséggel. Igaz, nem egy autentikus folklórműsort hoztunk, hanem egy alkalmazott néptáncot, de ezt a darabot igazán szereti a közönség. Feleségem, Zs. Vincze Zsuzsanna írta át a 13 részes filmsorozatot kétrészes kalandos táncjátékká, és a nézők nagy szeretettel fogadták ezeket a kuruc gyerekeket, akik ütik-vágják a labancokat és próbára teszik a tudásukat. Persze, hogy mindig a labancok járnak pórul, és ez a történet lényege. A tánckarból, azok közül akik kicsit viccesebben tudnak táncolni, választom a labancokat, a kurucok azok, akik a magyar táncot tényleg kiválóan, dinamikusan táncolják, és rajtuk kívül ott vannak a szereplők, maga a Tenkes kapitány, Barka Dávid, a cigánylegények Harangozó-díjas kollégáim, nagyon jó énekes kollégánk játssza a siklósi bácsit, tehát teljesen megfelelőek a szereplők ugyanúgy, ahogy a filmben ismeri őket az ember. Feleségem gondoskodott a jelmezek megtervezéséről, és azok is teljesen visszaadják a filmet. Ez egy összművészeti produkció, tehát a táncosaink mellett szerepel benne a nagyzenekarunk és a kórusunk is képviseli magát.

Tenkes kapitánya a Magyarság Háza és a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében érkezett Zentára. Mint ismeretes, a Magyar Országgyűlés 2019-re II. Rákóczi Ferenc-emlékévet hirdetett, és ennek keretében a Magyarság Házát kérte fel arra, hogy a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A Tenkes kapitánya című nagyszabású színpadi produkciójának megszervezze tizenegy állomásos körútját.

A bemutatón jelen volt Csibi Krisztina, a Magyarság Házának igazgatója is, aki a táncosok színpadra lépése előtt köszöntötte az egybegyűlteket. Elmondta, hogy a zentai bemutató a turné negyedik állomása, és hogy a tizenegy helyszín közül mindössze kettő magyarországi, a többi kilenc határon túli:

– Az a célunk, hogy az emlékéveket ne csak Magyarországon ünnepeljük, hanem minden más külhoni régióban is, hogy minden magyar ember szívében ott legyen az ünnep akár itt Zentán, vagy Bécsben, vagy Lendván. A mi célunk, hogy a magyarság vérkeringését újra élővé tegyük ennyi év után.

Mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke elmondta, hogy az előadást nagy érdeklődés övezte és a közönség az egész Délvidékről érkezett. Az előadás bemutatásához olyan helyszínt kellett keresni, ahová sok ember elfér, és azért került a választás a zentai sportcsarnokra, amely alkalmas csaknem kétezer ember befogadására. A rendezvényre a Tisza mentéről végig mindenhonnan érkeztek, akárcsak Óbecséről, Újvidékről, Szabadkáról, sőt még messzebbről is, Nyugat-Bácskából is.

A rendezvényt Zenta Község Önkormányzata is támogatta.

Magyar Szó

 

Kapcsolodó cikkek