Veszettség elleni védőoltásokat juttatott Magyarország az ukrán Vöröskeresztnek - Külhoni Magyarok
Hírek

Veszettség elleni védőoltásokat juttatott Magyarország az ukrán Vöröskeresztnek

Kétezer adag veszettség elleni védőoltást adott át a magyar kormány képviseletében Grezsa István miniszteri biztos az Ukrán Vöröskereszt kárpátaljai megyei szervezetének a záhonyi magyar-ukrán határállomásnál csütörtökön.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos a Tisza-hídon, a két ország határvonalánál tartott eseményen elmondta: a csaknem 23 millió forint értékű humanitárius vakcinaszállítmánnyal Kárpátalja vezetőinek kérését teljesíti Magyarország.

„Öt évvel ezelőtt egy segélykiáltást kaptunk Kárpátaljáról, hogy nincs elegendő korosztályos védőoltás a gyerekeknek” – közölte Grezsa István.

Hangsúlyozta, az ennek kezelésére 2017-ben elindított magyar kormányzati program amellett, hogy biztosította Kárpátaljának a hiányzó vakcinákat, hozzájárult a magyarországi és az ukrajnai gyermekátoltottság között lévő hatalmas különbségek csökkentéséhez, csökkentette az Ukrajnában tapasztalt szülői oltásellenességet is.

Grezsa István emlékeztetett, az ukrajnai kanyarójárvány idején, de a művesekezelésekhez szükséges eszközök, valamint a Kárpátalján sokáig hiányzó kígyómarás elleni szérum beszerzésében is mindig segített szomszédjának Magyarország. A csütörtöki szállítmányon túl a magyar kormány már megkapta Kárpátalja vezetésétől a 2021-es, azaz a programzáró évre vonatkozó – a mostani mennyiséghez képest többszörös értékű – kérelmet, „Magyarország, ahogy eddig mindig, most is megtartja a szavát és biztosítani fogjuk azt a segélyszállítmányt is” – rögzítette a miniszteri biztos.

A magyar kormánypárti politikus a híd közepén húzódó határvonalra utalva megjegyezte, sokat lehet olvasni arról az ukrán sajtóban, hogy Magyarország átlépi a „vörös vonalat”, de szavai szerint az Ukrajnából történő személyes kitiltása okán ez most nem fog megtörténni. Grezsa István egyben emlékeztetett, öt év alatt a harmadik kárpátaljai kormányzóval van munkakapcsolatban, de ez az első olyan alkalom, amikor a megye vezetése által kért adományt nem tudja személyesen átadni.

„Jól mutatja ez a helyzet abszurditását, amely ma Magyarország és Ukrajna kapcsolatait jellemzi” – tette hozzá.

A miniszteri hangsúlyozta, ha meg akarjuk javítani a kapcsolatokat, akkor ezen az abszurditáson kell túllépni, a kölcsönös érdekeken alapuló együttműködéshez pedig nélkülözhetetlen a bizalom.
„Kárpátalja megye vezetése számíthat arra, hogy Magyarország, ahogy a múltban, a jelenben vagy a jövőben kiszámítható és megbízható partnerük lesz” – jelentette ki Grezsa István.
A miniszteri biztos Buhajla József ungvári főkonzul jelenlétében adta át a vakcinákat a humanitárius szervezet kárpátaljai képviselőinek. Az oltóanyagot a Vöröskereszt a megyei fertőző kórháznak továbbítja, amely a járási gyógyintézményekbe juttatja el.

MTI

Kapcsolodó cikkek