Vicsek Annamária: Online és telefonon keresztül is lehet iratkozni az óvodákba és az iskolákba - Külhoni Magyarok
Hírek

Vicsek Annamária: Online és telefonon keresztül is lehet iratkozni az óvodákba és az iskolákba

Online és telefonon is jelezhetik Szerbiában a szülők gyermekük beiratkozási szándékát az óvodákba, illetve az általános iskolák első osztályába – nyilatkozta a Pannon RTV-nek Vicsek Annamária.

Az oktatási államtitkár elmondta: az óvodák és az általános iskolák esetében is a jelentkezések az eUprava (eKözigazgatás) portálon zajlanak. A szolgáltatás a jövő héttől magyar nyelven is elérhető lesz.

Azok a családok, amelyek nem tudnak online elérhetőséget biztosítani, telefonon jelezhetik beíratási szándékukat az adott oktatási intézményeknek és a koronavírus-járvány okozta rendkívüli állapot elmúltával személyesen bonyolíthatják majd le a beiratkozási folyamatot.

A középiskolák esetében szintén online zajlik a felvételi vizsgákon való részvételi szándék jelzése. A jelentkezőknek egy online formanyomtatványt kell kitölteniük, ami a prijavazaprijemni2020.mpn.gov.rs címen érhető el. Az oktatási államtitkár elmondta azt is, hogy a távoktatást illetően a hét kezdetétől minden fontos információ és dokumentum magyar nyelven is elérhető a www.rasporednastave.gov.rs/obrazovanje-madjarski.php címen.

Vicsek Annamária oktatási államtitkár kifejtette: „Ez most még nem jár semmilyen kötelezettséggel. Tehát ha valaki jelentkezik most ezen a formanyomtatványon, az még nem azt jelenti, hogy feltétlenül fog majd felvételizni, illetve ezen a formanyomtatványon most egyelőre nem kell bejelölni azt sem, milyen nyelven szeretné majd a felvételi vizsgát elvégezni, hiszen van arra lehetőség, hogy például a matematikai gimnáziumba vagy az informatikai tehetséggondozó gimnáziumba a matematikai felvételi vizsgát magyarul tegyék le a magyar tanulók. Tehát ezt most még ebben a formanyomtatványban nem kell jelölni, most csak azt kell jelölni, hogy ők majd szeretnének, hiszen ennek a formanyomtatványnak jelenleg csak az a célja, hogy felmérjék, hány olyan gyerek van, aki online is ki tudná tölteni, illetve megcsinálni ezeket a felvételi teszteket, illetve hány olyan gyerek van, aki nem részesülhetne ebben az online kitöltésben, mivel otthon nincs internet, számítógép. Az ő esetükben nagyon fontos, hogy az osztályfőnökök, tehát a nyolcadik osztályos osztályfőnökök arra az e-mail címre, amit a minisztérium adott, a prijemni.ispit.srednje@mpn.gov.rs címen jelezzék azt, hogy vannak olyan tanulók, akik majd szeretnének felvételizni, de ők semmiféleképp sem tudnak online felvételizni.”

Pannon RTV

Kapcsolodó cikkek