Zágrábban tárgyalt az emberi erőforrásokért felelős magyar miniszter - Külhoni Magyarok
Hírek

Zágrábban tárgyalt az emberi erőforrásokért felelős magyar miniszter

Szeptember 24-én hivatalos látogatásra érkezett Zágrábba dr. Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrásokért felelős minisztere. Itt-tartózkodása során több horvátországi szakpolitikussal is tárgyalt, a cél a két ország/nemzet közötti kulturális, tudományos, oktatási és egészségügyi kapcsolatok még szorosabbra fűzése.

A politikai és gazdasági témákon túl a horvát-magyar együttműködés fontos pillérét képezi a kultúra, az oktatás és az egészségügy is. Ezekről egyeztetett zágrábi látogatása alkalmával dr. Kásler Miklós, Magyarország emberi erőforrásokért felelős minisztere horvát kollégáival. Először Nina Obuljen Koržinek kultúráért és médiáért felelős miniszter asszonnyal találkozott, akivel a kulturális kapcsolatok erősítéséről és az együttműködés mélyítéséről beszéltek, és megállapodtak arról, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt fektetnek egymás irodalmának kölcsönös fordítására és a könnyű- és komolyzenei együttműködésre.

A tárgyaláson szó volt arról is, hogy a történelemmel kapcsolatos forráskutatásokban is együtt fognak működni, ami elsősorban a magyarságeredet vizsgálata és az archeogenetika terén tekinthető fontos előrelépésnek.

A magyar miniszter hivatalos látogatásának második állomása a Tudományos és Oktatási Minisztérium volt, ahol Radovan Fuchs tárcavezető fogadta. Ezen találkozó egyik központi témája a kisebbségi oktatás és az egyetemek közti együttműködés erősítése volt. A felek elégedetten nyugtázták, hogy Horvátországban a magyarok, Magyarországon a horvátok anyanyelven történő oktatása zavartalan, és a felek mindent megtesznek ennek biztosításáért a jövőben is. Szó volt a két ország tanterveinek egymáshoz való közelítéséről és az egyetemek közti együttműködések elmélyítéséről is – utóbbi esetében különös hangsúlyt kaptak az orvostudományi és a társadalomtudományi kutatások. A találkozón a horvát delegáció tagjaként részt vett Csapó Nándor, a Tudományos és Oktatási Minisztérium nemzetiségi főosztályának vezetője is.

Kép: Képes Újság

Az egészségügyi együttműködésre nagyobb szükség van, mint valaha, ezért a miniszteri látogatás következő állomása a zágrábi Egészségügyi Minisztériumba vezetett, ahol dr. Kásler Miklóst dr. Željko Plazonić egészségügyi államtitkár fogadta. A tárgyaláson szó volt a két ország egészségügyi rendszeréről, a horvát fél nagy érdeklődést mutatott a magyarországi szisztéma iránt, ugyanis a szomszédos országban egy fejlett informatikai rendszer biztosítja az orvosok és betegeik közti kapcsolatot. A felek ezenkívül megállapodtak arról, hogy a jövőben folyamatosan tájékoztatják egymást és egyeztetnek a koronavírussal kapcsolatos aktualitásokról.

A minisztériumi találkozók után dr. Kásler a zágrábi Magyar Intézetben találkozott Jankovics Róberttel, a horvátországi magyarság parlamenti képviselőjével, aki a horvátországi magyarsággal kapcsolatos aktualitásokról tájékoztatta a minisztert. Dr. Kásler Magyarország kormányának a további támogatásáról biztosította közösségünket.

A megbeszélés után a látogatás hivatalos része a Klovićevi Dvori Galériában folytatódott, ahol a miniszter a kiállítás megnyitása előtt találkozott Gordan Grlić Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszterrel, a politikusok a két országot érintő aktuális kérdésekről egyeztettek.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek