Zelenszkij Ukrajna azonnali felvételére szólította fel az EU-t - Külhoni Magyarok
általános Európa Hírek Kárpátalja

Zelenszkij Ukrajna azonnali felvételére szólította fel az EU-t

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hétfői videóüzenetében felszólította az Európai Uniót, hogy gyorsított eljárásban vegye fel Ukrajnát a tagjai közé.

„Az európaiak tisztában vannak azzal, hogy katonáink államunkért, ezzel egy időben egész Európáért harcolnak. Minden EU-tagország békéjéért, a gyermekek életéért, az egyenlőségért, a demokráciáért. Ez minden joggal felruház bennünket arra, hogy az Európai Unióhoz forduljunk: új, különleges eljárás formájában tegye lehetővé Ukrajna azonnali csatlakozását” – hangoztatta az elnök.

Zelenszkij kiemelte, hogy Ukrajna hálás partnereinek, de a célunk az, hogy mi mind egyenlők legyünk. Szerinte az ukránok megérdemlik ezt. „Biztos vagyok abban, hogy ez igazságos, hogy megérdemeljük, és hogy mindez lehetséges” – szögezte le az államfő.

Bejelentette: szabadon engedik a börtönökből azokat az ukrán veteránokat, akik valódi harci tapasztalatokat szereztek a 2014 óta tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktusban, az ukrán oldalon harcolva az oroszbarát szakadárok ellen, és kompenzálhatják bűneiket azzal, hogy ismét részt vesznek az ország védelmében a háború legforróbb pontjain.

A szabadon bocsátandók köztörvényes bűncselekményeket követtek el, ezért töltik börtönbüntetésüket.

„Erkölcsileg nem könnyű, de a védekezésünk szempontjából hasznos döntés született. A hadiállapot értelmében a valódi harctéri tapasztalattal rendelkező ukránokat kiengedik az őrizetből, és a háború legforróbb pontjain kompenzálhatják majd bűnösségüket. Minden kiszabott büntetést eltörölnek a Donyec-medencei művelet résztvevőivel szemben” – fejtette ki Zelenszkij. Hangsúlyozta, hogy most a védekezés a kulcsszó.

A kijevi városvezetés közben a Telegram üzenetküldő portálon arról tájékoztatta az ukrán főváros lakóit, hogy hétfő reggel kinyitnak az élelmiszerboltok, és újraindul a közösségi közlekedés is, bár jóval ritkább járatokkal. A metró is közlekedni fog, de csak egyes szakaszokon és mintegy negyvenperces időszakonként. A városvezetés hangsúlyozta, hogy a kijárási tilalom hétfő este tíz órától kedd reggel hét óráig újra életbe lép. Ismételten arra kérték a kijevieket, hogy csakis abban az esetben menjenek ki az utcákra, ha feltétlenül szükséges. Ezt megelőzően szombat délután öt órától egészen hétfő reggel nyolc óráig teljes kijárási tilalom volt a fővárosban.

Az egészségügyi minisztérium pedig a gyógyszertárakat kérte, hogy nyissanak ki a fővárosban.

Kijevben délelőtt fél 11 körül ismét megszólaltak a légvédelmi szirénák, utána robbanások a belvárosból nem voltak hallhatók, de repülőgépek zúgását lehetett hallani a város légterében.

MTI

Kapcsolodó cikkek