Zenta: Csendes megemlékezés az 1944-es magyarellenes atrocitások áldozatairól - Külhoni Magyarok
Hírek

Zenta: Csendes megemlékezés az 1944-es magyarellenes atrocitások áldozatairól

Szűk körben emlékeztek meg Zentán az 1944-es magyarellenes atrocitások áldozatairól. A zentai önkormányzat a pénteken behozott járványügyi szigorítások miatt döntött úgy, hogy a megszokott, kegyeletteljes alkalmi műsor helyett idén csendben tiszteleg a Tisza-parti emlékkopjafánál.

A megemlékezés idén is gyászmisével kezdődött, amelyet a Szent István plébániában főtisztelendő Szeles Oszkár celebrált. Az istentiszteletet követően a gyertyás felvonulás helyett csak csendben átsétáltak az emlékhelyhez. A kopjafa a Tisza-partján áll, azon a helyen, ahol 1944. november 9-éről 10-ére virradó éjjelen több mint 65 ártatlan helybélit hurcoltak dróttal összekötve a folyó melletti füzesbe, ahol végül tarkólövéssel végeztek velük.

– Az idén egy kicsit rendhagyó körülmények között, de megemlékeztük ezekről az ártatlan áldozatokról – mondta Czegledi Rudolf, Zenta polgármestere. – Fontos, hiszen az ilyen megemlékezésekkel rámutatunk, hogy milyen szomorú dolgok történtek a városunk közelmúltjában is. Bízunk abban, hogy rámutatva ezekre többet ilyen dolgok nem fordulnak elő.

Az esemény zárásaként a Magyar Nemzeti Tanács, a zentai önkormányzat, valamint a helyi politikai és civil szervezetek elhelyezték a kegyelet virágait a kopjafánál.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80