100 éves a Chicagói Magyar Klub – a centenáriumi ünnepségre októberig kell várnunk - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

100 éves a Chicagói Magyar Klub – a centenáriumi ünnepségre októberig kell várnunk

A chicagói magyarok nagy múltra visszatekintő szervezetét 1922-ben, közel Trianon után alapították a nemzet sorsáért aggódó őseink. A szervezet kulcsfontosságúvá vált a diaszpóra kulturális életében. A Bocskai Rádióban Stétz Andrea mazsolázott a Chicagói Magyar Klub csaknem százéves történelmi jegyzőkönyveiből.

A 100. Gála Bál január végére volt kitűzve, ám a felfutó ágban lévő járványgörbe miatt a szervezők úgy döntöttek, nem kockáztatják a résztvevők egészségét. A nagyszabású rendezvény dátuma október 15., a helyszín pedig továbbra is a belvárosi Drake Hotel. Szimbolikus egybeesés, hogy a klub alapítói is októberben ültek össze, anno 1922-ben. A feljegyzésekből azt is tudjuk, hogy melyik épület volt az, ahonnan indult a chicagói közösség élete, ám a vendéglista nagysága miatt nem ott ünnepelnek majd a diaszpóra magyar szervezetei.

A Chicagói Magyar Klub nagy népszerűségének oka valószínűleg az volt, hogy nagyon sok rendezvényt tartottak. Az aktív életet elősegítette, hogy saját helyiséggel rendelkeztek a belvárosban. A források szerint volt olyan év, hogy több mint egy tucat előadást, vacsorát és bált. kirándulást tartottak. Mindig nyitva állt a kapujuk az Amerikába látogató magyar sportolók, értelmiségiek előtt. Valószínűleg anyagilag sem álltak rosszul, hiszen bevételükből adakoztak is. Juttattak például a Magyar Revíziós Ligának, az Amerikai Magyar Otthon Egyesületnek, támogatták budapesti Bem emlékszobor elkészítését, a chicagói görög katolikus templom felszentelését is. A társadalmi jelenlétük sem volt elhanyagolható: képviselőket küldtek a New York-i Kossuth-szobor avatására, valamint jelen voltak az amerikai magyarok 1929-es nemzetgyűlésén, szintén New Yorkban. Egyébként ezen az 500 fős gyűlésen alapították az Amerikai Magyarok Országos Szövetségét, amelynek ma is működő utódja az Amerikai Magyar Koalíció.

„Egy célunk van: olyan eseményt rendezni, ami összehozza és összetartja a közösséget.”- A Chicagói Magyar Klub vezetősége számára nagy büszkeség, hogy még ma is él három olyan kiemelt program, amelyet közel egy évszázaddal ezelőtt tettek hagyománnyá. Ezek közé tartozik az októberben megtartandó Gála Bál, a nyári piknik, illetve a Mikulás napi ünnepség. Nem kevésbé okoznak örömet azok a rendezvények, amelyek az utóbbi években lettek kitalálva. A bezártság kellős közepén indult az online Klubkonyha. Az internetes közös főzésnek köszönhetően nagyon sok család konyhájába költöztek magyaros illatok. Az ételeket a beszélgetések és közös nevetések fűszerezték igazán ízletessé.

Az fiatalok számára a pályázati lehetőségen keresztül lehet ismerős a Chicagói Magyar Klub. 1993-ban a Saláta család jóvoltából indult ösztöndíjalap célcsoportjába az egyetemista korosztály tartozik. A felhívás általában június végén publikálódik, határideje pedig a nyár végén szokott lenni. Az utolsó lezárt tanév eredményeivel, és a megadott témára írt dolgozattal jelentkezhetnek az érdeklődők. Az elmúlt évben például a magyar klub 100. évfordulója volt a tematika. A beküldött anyagokért pontok járnak, amelyekhez a klubban végzett önkéntes munkával lehet még gyűjteni. A bizottság rangsorolása alapján az egyetemisták 500-tól 2500 dollárig terjedő ösztöndíjban részesülhetnek.

Stétz Andrea, a klub elnöke sok időt fordít arra, hogy feltárja a közösségük múltjának minél több mozaikját. Amikor teheti, tanulmányozza a gyönyörű kézírással írt jegyzőkönyveket. Az első dokumentumok 1927-ből maradtak fenn. Érdemes figyelni a szervezet weboldalát és közösségi felületét, mert folyamatosan új történelmi információk kerülnek napvilágra a megsárgult jegyzőkönyvek lapjairól.

Az őszi nagy ünnepség szervezésében nagyon hálás a klub elnöksége Magyarország Chicagói Főkonzulátusának. Máté Zsóka segítségével megérkezhetnek az Egyesült Államokba a magyar borok, hungarikumok és ajándéktárgyak. Az előkelő program fényét emelik majd az elsőbálozók, fellép a Borozda Tánccsoport, és kóstolót ad a vendégeknek az Amerikai Pálinka Klub. Természetesen az is ki fog derülni, hogy kit illet 2022-ben a Magyar Lélek Díj.

Mindenki írja be a naptárába: a Gála Bál 2022. október 15-én, szombaton lesz a chicagói Drake Hotelben.

Dorgay Zsófia, Bocskai Rádió

Kapcsolodó cikkek

  • Húsvét a tengerentúlon

    Az amerikai húsvét ma már jellemzően nem – ahogy jó ideje a magyarországi sem – Jézus kereszthaláláról és feltámadásáról