55 éves a Los Angeles-i Kárpátok Néptáncegyüttes - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

55 éves a Los Angeles-i Kárpátok Néptáncegyüttes

2020 több szempontból is fontos évforduló a Los Angeles-i magyarok életében. Trianon 100. évfordulójának és a rendszerváltás 30. évfordulójának kapcsán számos rendezvényt szerveznek a régióban. Az idei év mindezeken túl a Kárpátok Néptáncegyüttes fennállásának 55. évi ünnepe is. Az Összetartozás Évének és az 55 éves jubileumnak a megünneplésére nagyszabású programsorozattal készül a Táncegyüttes!

Az idén 55 éves fennállását ünneplő Kárpátok Néptáncegyüttes jubileumi programsorozattal készül mind saját évfordulójának megünneplésére, mind pedig Trianon 100. évfordulójáról való megemlékezésre. Az ünnepi évet január 18-án egy fergeteges Zagyva Banda koncert nyitotta meg, ahol a Kárpátok Néptáncegyüttes fellépett a Magyarországról érkező zenekarral, majd február 1-én a Los Angeles-i Cserkészbálon bemutatta legújabb koreográfiáját az együttes az 55-ös évfordulóját hirdetve. Március 14-én a Zemplén Néptáncegyüttessel és a Flaska Bandával egy egész estés, két félidős jubileumi gálaműsort ad a Kárpátok, mely műsor képezi az évad csúcspontját. A műsor címe: „Ezerarcú 2.0 – Határok nélkül… egy műsor Trianon emlékére”. Április 18-án a Szoboszlai Sándor Dél-Kaliforniai Magyar Színház Magyar virtus című előadásának közreműködőjeként fog színpadra állni az együttes, majd május 3-án a Reseda-i magyar fesztivál egyik kiemelt szereplőjeként látványos standdal, színpadi műsorral készül a tánckar. Az évad június 6-án a Trianoni megemlékezés ünnepi műsorával fog zárulni.

A Los Angeles-i Kárpátok története 1956-ra vezethető vissza, amikor 35.240 fő magyar menekült kapott beutazásra és letelepedésre engedélyt az Egyesült Államokba. A Los Angeles-be került magyarok 1957-ben megalapították a Magyar Diákszövetséget, melynek fő feladata a kimenekült magyarok segítése, hagyományaink őrzése és a magyar kultúra ápolása volt. 1965-ben a Diákszövetség létrehozta Néptánccsoportját, amely 1968. március 15-én a Kárpátok Néptáncegyüttes nevet vette fel. A hosszú évtizedek folyamán nagyon magas színvonalon működő táncegyüttes számos nívós rendezvényen képviselhette a magyarságot, s több díjban is részesült.

Az évek folyamán olyan szakmailag magas színvonalat képviselő oktatóik is voltak, mint amilyen Tímár Sándor, a Nemzet Művésze és Kossuth-díjas koreográfus és felesége Tímár Böske, a Magyar Állami Népi Együttes egykori vezetői. Az együttes 55 éves múltja még magyarországi együttesek viszonylatában is kiemelkedő. Az elmúlt években történt generációváltás következtében az együttes nagyon megfiatalodott, jelenleg 25-30 főből álló fiatal gárdával működik a tánckar. Az elmúlt időszak megfeszített munkájának eredményeként a jelenlegi tánckar nagy létszámmal, igen magas színvonalon képes színpadra állni. Tavaly májusban már egy egész estés, két félidős táncszínházi műsort tudott adni a Kárpátok, mely igen nagy sikernek örvendett. Az idei jubileumi év programjait tehát a névhez és az 55 évhez méltó tánckar fogja előadni.

Az 55 éves Kárpátok Néptáncegyüttes jubileumi gálaműsorára minden érdeklődőt szeretettel vár a tánckar!

Időpont: 2020. március 14. 17.00 -22.00

Helyszín: Los Angeles-i Magyarház – A Kárpátok otthona 50 éve

Jegyár: felnőtt $25, gyerek $15

Jegyek kaphatóak: https://karpatokfolkensemble.tix.com/Schedule.aspx?OrgNum=4998

Nagy Vivien Zsuzsanna, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek