„A cserkészet egy reménység, hogy a magyarság tovább tud működni Észak-Amerikában” – dr. Páva Zsolt a 65. Clevelandi Cserkésznap vendége - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

„A cserkészet egy reménység, hogy a magyarság tovább tud működni Észak-Amerikában” – dr. Páva Zsolt a 65. Clevelandi Cserkésznap vendége

Mintegy háromezer ember, népzene, néptánc, magyaros ételek illata a levegőben, színpadi produkciók. Aki járt már életében egyszer is a magyar kulturális fesztiválon Clevelandben, bizonyára most felidézte az ott uralkodó különleges atmoszférát. Dr. Páva Zsolt, közösségi diplomata az anyaországot és Magyarország Chicagói Főkonzulátusát képviselte a 65. Clevelandi Cserkésznapon. Ő mesélt a benyomásairól.

A diplomata első alkalommal járt a rendezvényen, és szívet melengető érzés volt számára a zsúfolt parkoló látványa. Érkeztek látogatók a környékbeli városokból, sőt, távoli államokból is. Legnagyobb meglepetésére egy átlagos cserkész összejövetelen bőven túlmutatott a nagyszabású magyar esemény. A részvételi arány azt mutatja, hogy az emberek már nagyon vágytak a pezsgő közösségi életre. A Cserkésznap volt az első jelentős találkozó, ami 2020 tavasza óta megvalósulhatott.

A konzul úrnak személyes érintettségből is sokat jelent a cserkészek ünnepe, mert pár évvel korábban maga is felesküdött: a magyar cserkészek táborát erősíti. „Itt messze a magyar óhazától ez a mozgalom azon kevesek egyike, ami jó keretet teremt arra, hogy a magyarságot megőrizzék a cserkészet révén.” – A kultúrát, hagyományainkat és az anyanyelvet támogató tevékenység talpraesett vezetőkkel csodákra lehet képes a diaszpórában a diplomata szerint.

A főkonzulátus részvétele egy nagyszerű alkalom egy kötetlen beszélgetésre, és arra, hogy személyesebb kapcsolat alakulhasson ki a diplomaták és a közösség tagjai között. Dr. Páva Zsolt és kolléganője, Pappné Máté Erzsébet, legjobb tudásuk szerint választ adtak a felmerülő magyar érintettségű kérdésekre. Olyan konkrét ügyekben adtak tanácsokat az érdeklődőknek, mint lejárt okmányok pótlása vagy állampolgársági eljárás indítása.

Cleveland kiemelt helyet foglal el a főkonzulátus napi munkájában, a magyarok lélekszáma és aktív jelenléte alkalmat ad a találkozásokra. Legközelebb október 23-án nemzeti ünnepünket tiszteli meg jelenlétével Dr. Páva Zsolt főkonzul úr, azt követően pedig a cserkész bálon rophatják majd vele a táncoskedvű clevelandiek.

Dorgay Zsófia, Bocskai Rádió

Kapcsolodó cikkek

  • Fehér Rózsa Bál Sydneyben

    Amióta magyarok laknak Sydneyben, időközönként megrendezik a Fehér Rózsa Bált, ami a magyar közösség fiatal felnőtt tagjait hivatott bemutatni