A kanadai magyarok az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékeztek - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

A kanadai magyarok az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra emlékeztek

2021. október 23-án a kanadai magyarok Kanada-szerte az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 65. évfordulójára emlékeztek. Azokra a hősökre, akik kiálltak nemzetünkért és függetlenségünkért.

Bárhol is él az ember, de megmaradni magyarnak! A szellem és a magyar kultúra a hazájától távol élő magyar ember érzelmének, értelmének ad alapot, amely minden időben és térben a magyarsághoz való azonosulás értékrendjét tükrözi. Mi, a tengerentúlon élő magyarok, ezer szállal kötődünk hazánkhoz és legfőképpen azon kulturális értékeinkhez, amelyek magyarságunk alapjai.

Amikor hőseinkre emlékszünk, a történelem harcai oly távolinak tűnnek, csakúgy, mint a nagy magyarok nevei is, amelyek ezekhez az eseményekhez fűződnek. De nem így van ez az 1956-os forradalom és szabadságharc napjaival, hőseivel, hiszen élnek még köztünk idősödő barátok, honfitársak, akik első kézből ismerik e napok történéseit, gyalázatát és ismerik azokat az embereket, akár saját magukat is, akik e forradalom hősei voltak, ha nem is jegyzi nevüket a történelemkönyv. Vannak köztünk olyanok, akik még mindig emlékeznek a menekülés napjaira, akik még mindig talpuk alatt érzik a kitaposatlan utakat, akik segítőktől segítőig, parasztháztól parasztházig gyalogoltak, éjszakákon keresztül, a szabadság felé.

Ezek azok a honfitársak, akik harminchatezredmagukkal új hazát találtak Kanadában, és akik jó hírnevet szereztek a magyar népnek. Szorgalmukkal, kitartásukkal panasz nélkül dolgoztak, éltek, alkalmazkodtak és nevelték gyermekeiket, azokat a másod- és harmadgenerációs magyarokat, akik ma is büszkén vallják magyarságukat.

Köszönettel és hálával tartozunk 56-os hőseinknek, akiknek ha nem is sikerült az országon belül kiharcolni a szabadságot, de távol a hazától letették az alapokat, templomokat építettek, iskolákat szerveztek, kultúrcsoportokat alakítottak, hogy mindnyájunknak, akik elszakadtunk az otthontól, könnyebb legyen itt, a kanadai diaszpórában is magyarként élni. Magyarságunk megtartása áldozatos feladat, de évtizedes önkéntes munkánkra végre felfigyeltek, törekvéseink segítséget kaptak egy olyan kormánytól, mely 15 millió magyar érdekét nézve magyarságban, nem határokban gondolkodik.

Kanadán keresztül minden magyar diaszpóra közösség megemlékezett az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeiről és hőseiről. Ünnepségek, koszorúzások, csatlakozások az “1956@65 országos emléktúra” felhíváshoz, zászlófelvonások keretein belül emlékeztek meg Victoriában, Vancouverben, Nanaimoban, Kelownán, Edmontonban, Calgaryban, Saskatoonban, Windsorban, Niagarán, Wellandon, Hamiltonban, Guelphben, Torontóban, Ottawában és Montrealban. Az ünnepi hétvége keretein belül közösségeinkben több elismerést és díjat adtak át. Gloria Victis!
Íme, egy összefoglaló arról, hogyan emlékezett a kanadai magyarság az 56-os eseményekre.

TORONTO – A helyi rendezvényeket a Torontói Főkonzulátus, a Magyar Vállalkozók Szövetsége és a Torontói Magyar Ház szervezte. Az ünnepségeket a torontói városháza előtt és az ontarioi parlamentnél zászlófelvonással kezdték, majd este a nemzeti színekben kivilágított Niagara vízesésnél folytatták. Másnap a Budapest parkban a hősi emlékműnél koszorúztak, este pedig gálavacsorát rendeztek. A vasárnapi ünnepségre a Torontói Magyar Ház színvonalas emlékműsort állított össze. A Kanadai Magyar Kereskedelmi Kamara és Magyarország Torontói Főkonzulátusa, Dr. Dancs Ferenc a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkárát látta vendégül. Az ünnepi hétvégén dr. Vass-Salazar Mária nagykövet is részt vett.

MONTREAL – A megemlékezésen részt vettek a montreali főkonzulátus munkatársai, Pritz Helga főkonzul és Kovács Szabó Tímea konzul, valamint az ottawai nagykövetségről dr. Bodnár Gergely magyarországi közösségi diplomata, valamint a helyi magyar szervezetek vezetői és tagjai. Az ünnepség keretein belül került sor a Trianon 100 alkalmával elültetett Nemzeti Összetartozás Fája emlékplakett átadására és a 2021-ben újra meghirdetett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program elindítására.

OTTAWA – Vass-Salazar Mária nagykövet az 1956-os forradalom 65. évfordulója alkalmából fogadást adott az ottawai és montreali magyaroknak, előtte pedig felvonta a magyar zászlót az ottawai városháza előtt.

NIAGARA FALLS – A megemlékezések október 23-án a Niagara vízesés nemzeti színű kivilágításával és egy rövid megemlékezéssel kezdődtek, ahol beszédet mondott Laky Takács Péter konzul, a torontói főkonzulátus közösségi diplomatája és Szenthe Anna, az MDT kanadai regionális elnöke, a KMKT elnöke. Vasárnap délután pedig több mint százan emlékeztek a niagarai Árpád Hallban az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulójára. Az ünnepi szónok Kiss Rita, a torontói főkonzulátus konzulja és Szenthe Anna, az MDT kanadai regionális elnöke és a KMKT elnöke voltak.  A műsoros megemlékezésen a régióban élő és amerikai magyarok is részt vettek. A megemlékezőket vacsorával vendégelte meg az Árpád Ház vezetősége.

WELLAND – Kivilágítás Bridge 13, másnap reggel a megemlékezések a wellandi Magyarok Nagyasszonya Katolikus templom szentmiséjével folytatódtak, ahol az 56-os hősökre emlékezett Miskei László atya.

HAMILTON – A hamiltoni magyar Arany János Iskola tanulói és a helyi cserkészek a Niagara vízesésnél együtt emlékeztek a dél-ontarioi szervezetekkel. Előtte megkoszorúzták a Hamiltonban található magyar  hősök emlékművét, a hétvégén pedig túra keretében csatlakoztak a diaszpóra tanács elnökének és az ottawai nagykövetség közös “1956@65 emléktúra” felhívásához.

WINDSOR – A megemlékező menet a Független Magyar Református templomtól indult a Mindszenthy Hallhoz. A megemlékezést az udvaron rendezték,  ahol Bartha Andrea, a Magyar Ház elnöke és Ft. Lizik Zoltán püspök mondtak ünnepi beszédet.  Az ünnepséget versekkel és videóbejátszásokkal színesítették. Huber Enikő a Magyarok Kenyere programról szólt, majd a menet visszatért a református templomhoz és meggyújtották a 65. évfordulót jelképező mécseseket. Este a kivilágított windsori városházánál tartottak újabb megemlékezést.

SASKATOON – A Saskatooni Magyar Egyesület vezetősége az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire a járvány miatt a szabadtérben és az 1956@65 országos emléktúrához csatlakozva emlékeztek.

CALGARY – A Magyar Harcosok Bajtársi Közössége szervezésében a Calgary-i magyar szervezetek vezetői  hősök emlékművénél koszorúztak, ezzel emlékezve a forradalom hőseire.

EDMONTON- Az edmontoni megemlékezést a helyi egyeztető bizottság szervezte, melynek keretén belül a Szent Imre katolikus templom előtti hősök emlékművét  koszorúzták meg a helyi szervezetek vezetői, majd este a az 1956-os forradalom emlékére piros-fehér-zöld színekben pompázó High Level hidat csodálhatták a város lakói, így emlékezve a hősökre.

KELOWNA -Az okanagani magyarság a Kelownai Magyar Ház előtti téren  ünnepelt, megemlékezett 1956 hőseiről: szavaltak, énekeltek, koszorúztak és túráztak 1956 emlékére.

NANAIMO – A magyar közösség a Magyar Házban emlékezett. A program fénypontjaként Berenyi Cynthia mutatta be hamarosan megjelenő könyvét,  amely édesapja emlékeiről  szól,  aki majdnem az 1956-os forradalom egyik áldozata lett, de sikerült kimenekülnie Kanadába.

VANCOUVER – Az 1956-os forradalom és szabadságharc 65. évfordulója alkalmából tartott vancouveri megemlékezésen a helyi magyar közösség tagjai 1956 hősei előtt tisztelegtek.

VICTORIA – Az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére a Victoriai Magyar Társaskör ünnepi műsort állított össze, majd a résztvevők megkoszorúzták az 56-os hősök emlékművét.

Kanadai Magyar Diaszpóra

 

Kapcsolodó cikkek