Együtt szavaltunk Kanada-szerte - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Együtt szavaltunk Kanada-szerte

1964 óta április 11-én ünnepeljük a magyar költészet napját. 1905-ben ezen a napon látta meg a napvilágot József Attila. Rövid életútja során keletkezett életműve a magyar kultúra felbecsülhetetlen kincse. Kanadában mi egy videóval készültünk erre a napra.

Április 11. több szempontból is nevezetes és jelentős dátuma a magyar történelemnek és kultúrának. 1241-ben ezen a napon kezdődött a Muhi csata. 1848-ban V. Ferdinánd ezen a napon szentesítette az utolsó magyar rendi országgyűlésen elfogadott 31 cikkelyből álló törvénycsomagot, az áprilisi törvényeket. Hajós Alfréd 1896-ban április 11-én szerezte meg az első magyar olimpiai aranyérmet. Az idei évben pedig a húsvéti időszak is érinti ezt a dátumot.

József Attila mellett április 11. szülötte Márai Sándor író, ahogy a debreceni kötődésű Kesztyűs Loránd Andor is, a hazai immunológia tudományának úttörő alakja. A magyar történelem, tudomány, művészet és sport számos kiemelkedő alakjának szintén ezen a napon ünnepelhetjük a születésnapját.

Kanadai KCSP-s társaimmal egy videóval készültünk a költészet napjára. József Attila A Dunánál című versét szavaltuk el közösen. A videó célja és üzenete az volt, hogy a világjárvány ellenére megmutassuk: elzárva is együtt vagyunk. A videóban szerettünk volna megmutatni minden olyan kanadai várost, ahol KCSP-ösztöndíjasok tevékenykednek. Ez volt a fő szervezőelv a megvalósítás során. Felkérésünkre minden szereplő fogadó szervezettől az ösztöndíjas mellett egy „képviselő” szaval. A videó megvalósítását további felkért résztvevők is segítették. Bár a videóba nem kerülhetett bele mindenki, de az mindenkinek szól.

Én a szervezéssel foglalkoztam, és igyekeztem összefogni a videókészítés fázisait. Az elmúlt napokban rengeteg elektronikus levél fordult meg Kanada érintett városai és Magyarország között, rengeteg munkaóra telt a vágással és szerkesztéssel. Tapasztalataim szerint mindenki készséges volt a felvételek elkészítésében. Mi tagadás, mindannyian jó pár felvételt rögzítettünk, mire sikerült kiválasztani a megfelelőnek gondolt változatot.

Ez a videó sok ember együttműködésével készülhetett el, név szerint nem is lehetne felsorolni őket. A munkához minden támogatást megkaptunk a Diaszpóra Tanács kanadai elnökétől és a szervezetek „képviselőitől” egyaránt. Köszönet illeti az összes közreműködőt. Bízom benne, hogy a videó sok emberhez eljut majd és szívesen fogadják.

A videó megtekinthető a Kőrösi és Petőfi Program hivatalos YouTube csatornáján, az alábbi linkre kattintva: https://www.youtube.com/watch?v=5C_i3-9VtTI&t=16s

Fontos zárógondolat gyanánt: akárhogy is, akármelyik évforduló miatt is kedves számunkra ez a dátum, az megkérdőjelezhetetlen, hogy 2020 tavasza és április 11. teljesen más, mint az egy évvel ezelőtti. A sok felsorolt jelentős esemény és évforduló között számomra ez a nap egy személyes kötődés miatt a legfontosabb. Ezen pedig se járvány, se távolság nem változtat. Nekem ez a nap elsősorban nagymamám születésnapja. Nagyszüleim közül, sajnos már csak ő az egyetlen, aki még velünk van. A jelenlegi nehéz időszakban, azt hiszem mindannyian nagyszüleinket és szüleinket féltjük leginkább, az ő egészségük miatt aggódunk legfőképp. Rájuk igyekszünk a szokásosnál is jobban vigyázni. Tegyük ezt továbbra is! Figyeljünk egymásra, vigyázzunk egymásra!

Gáspár Roland, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek