Honvágy előadások 1. - Mikes Kelemen és Márai Sándor - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Honvágy előadások 1. – Mikes Kelemen és Márai Sándor

Csak szökőévente kerül sor olyan különleges alkalomra, amelyben része lehetett Kelemen Mária tanárnő hallgatóságának 2020. február 29-én. Szombat délután egy kis, ám annál lelkesebb csapat gyűlt össze a „Hegyi Szalonban”, hogy a bajor vidékről gondolatban hazai tájakra evezzen.

A honvágy témáját körüljáró sorozat első előadójaként Kelemen Máriát, a müncheni Ludwig-Maximilians Universität finnugrisztika karának magyar lektorát kérték fel a szervezők. A tanárnő a magyar irodalom két nagy alakján keresztül közelítette meg a témát, és bő két órában járta körül az összetett kérdéskört Külső és belső száműzetésben – A honvágy motívuma és a haza fogalma Mikes Kelemen és Márai Sándor művészetében című előadásában.

Mikes Kelemen helyzetéhez, érzéseihez és gondolataihoz Törökországi levelein, Márai Sándorhoz pedig Halotti beszéd című versének elemzésén és a naplóiból válogatott részletek segítségével kerülhettek közelebb az érdeklődők. A művek kapcsán nyelvi és irodalomtörténeti érdekességek is előkerültek, például a magyar honvágy és a német Heimweh szó elemzése révén, valamint első magyar nyelvemlékünk, a Halotti beszéd és könyörgés felidézésével.

Az inspiráló gondolatok után kötetlen formában folytatódott az eszmecsere a honvágyról és főként Márai belső száműzetésének problémáiról. A jó hangulatú este azzal a végkicsengéssel zárult, hogy a téma folytatást kíván, és hogy emlékeink ne essenek szét, mint a régi szövetek, gondoljunk néha közösen Zágonra.

Perger Éva, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek