Karácsonyi ünnepség Kitchenerben - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Karácsonyi ünnepség Kitchenerben

A rendhagyó Mikulás és karácsonyi ünnepséget december 8-án tartották a kitcheneri St. Andrew’s református templomban. A magyar közösség számára ismerős, de mégis új helyszín adott otthont idén az ünnepségnek.

A meghitt templomi közegben gyűltek össze a Kitcheneri és a Guelphi Magyar Iskola diákjai és családjuk, hogy együtt ünnepelhessenek. A műsort Szatmári Ferenc lelkipásztor szívhez szóló üzenete indította, amely mindannyiunk számára tanulságos volt. Hiszen, ha gyermeki lélekkel tudjuk szívünkbe fogadni Istent, akkor biztosan tudhatjuk, elérkezett az idő, hogy keresztény emberként megélhessük az ünnepeket. A magasztos hangulat megteremtése után Ankucza Klára, a helyi magyar közösség oszlopos tagja köszöntötte az egybegyűlteket és nem utolsósorban Laky-Takács Péter alkonzult is, aki örömét és köszönetét fejezte ki, hogy körünkben ünnepelhetett. Miután szebbnél szebb köszöntőbeszédekkel sikerült felemelni szívünket, el is kezdhettük megtölteni a Magyar Iskolások gyönyörű műsorával, amely során elsőként a Csendes éj című dalt hallhattuk, amelyet Németh Péter hegedűn és Csapó Máté zongorán adtak elő. A lelkes közönség nagy örömmel hallgatta a kifejezetten erre az alkalomra összeállt duót. Ezt követően a kitcheneri magyar iskolások adták elő betlehemes játékukat, amely a hagyományos történeti formát megtartva új dallamokat is tartalmazott. A produkció utáni tapsvihar arról árulkodott, hogy a közönségnek nagyon tetszett a gyerekek előadása. Ezt követően a Guelphi Magyar Iskola lépett színpadra, akiknek a műsorában megjelentek a gyerekek által készített ritmushangszerek is. Az előadást számos kellék színesítette, mint a gyerekek fején lévő glória, az adventi koszorú a friss fenyővel és a négy csillogó gyertyával, valamint az anyagból készült fenyőfa, amit maguk a gyerekek díszíthettek fel az általuk elmondott vers közben. Az ünnepi dalokat csengettyűszó kísérte.

Az iskolások közös produkciója után az eseményt a református gyülekezet és a magyar közösség tagjai által készített finom házi süteményekből álló szeretetvendégség követte. Mindeközben a templom tornatermében az adventi vásárban gyönyörködhettünk, ahol a közösség adományai által a magyar iskolák támogatására volt lehetőség. A sok portéka között helyet kaptak a magyar iskolások által készített szebbnél szebb díszes mézeskalácsok, anyagból készült, csipkével varrott szaloncukrok, zsákbamacskák, képkeretek, karkötők, karácsonyfa- és fali díszek, díszes gyertyatartók és idézeteket rejtő üvegek is. A lehetőségek tárháza Kralovanszky Balázs fotóművész munkáival bővülhetett, aki a helyszínen felállított kis műtermében kreatív díszletek között csodálatos családi fotókat készített, amelyek mosolyt csalnak majd a karácsonyi asztal körül mindenki arcára. A gyerekek örömére mindeközben a Mikulás manói is szorgoskodtak, ezt idén a magyar konzulátus és Palkovics Valér személyesen is támogatta. A közös programok lehetővé tették a különböző városokból érkező magyar közösség tagjainak, hogy jobban megismerjék egymást, lehetőséget teremtett a közös beszélgetésekre és újabb élményekre.

Ezúton köszönjük Palkovics Valér főkonzul nagylelkű támogatását, Laky-Takács Péter jelenlétét és köszöntőbeszédét, továbbá a református közösség hozzájárulását, hogy helyet biztosított a műsor számára. Ez az ünnepség nem jöhetett volna létre a gyerekek szüleinek támogatása nélkül. Külön köszönet a kitcheneri iskola tanárainak: Németh Enikőnek és Ecet Rózsának, illetve a guelphi magyar iskola tanárainak, Kovács Anitának és Aleksic Piroskának, hogy sok energiájuk és munkájuk gyümölcseként megtekinthettük ezt a gyönyörű karácsonyi összeállítást.

Farkas Virág ösztöndíjas, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek

  • Fehér Rózsa Bál Sydneyben

    Amióta magyarok laknak Sydneyben, időközönként megrendezik a Fehér Rózsa Bált, ami a magyar közösség fiatal felnőtt tagjait hivatott bemutatni