Márciusi visszatekintő - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Márciusi visszatekintő

Aki korábban beletekintett a Calgaryi Magyar Kultúregyesület eseménynaptárába, arról tájékozódhatott, hogy számos színes, izgalmas program várja az érdeklődőket az idei évben is.

A 2020-as évet a Calgaryi cserkészcsapatok várva várta eseményével, a tábortűzi vacsorával nyitottuk meg, amely hazai ízekkel, és egy kedves műsorral várta az eseményre látogatókat.

Február 8-án Peller Anna előadóművésznő és Kozma Ildikó gitárművész előadásában hallhattunk világhírű operetteket, magyar nótákat a Magyar Házban.

Február 22-én Koltai Róbert Jászai Mari-díjas magyar színművész, filmrendező látogatott el hozzánk, aki egy kabarés-verses-zenés est keretében volt vendégünk.

A hónap utolsó szerdáján, 26-án megrendezésre került a havi rendszerességgel megtartott Urbán Fonó, amely ez alkalommal Kárpátaljára kalauzolt el bennünket. A vidék, hagyományaival, népszokásaival, az itt élő magyarság életével ismerkedtünk meg közelebbről. Kárpátalja szülötteként saját tapasztalataimat, élményeimet is megosztottam a programra látogatókkal.

A hónap utolsó napját egy különleges esemény miatt várták az itt élő magyarok. Megrendezésre került, immáron 64. alkalommal, a Calgary-szerte híres Magyar Bál, amely mára már, Hungarian Gala Ball néven a város egyik leglátványosabb eseményévé nőtte ki magát. Az est fénypontja a tizennégy első bálos pár tánca volt. Ez volt az utolsó esemény, amelyen még közösen ünnepelhettünk Calgaryban, élvezve a személyes találkozás örömét.

Március 15-én az 1848-49-es Szabadságharc ünnepi megemlékezésnek adott volna otthont a Magyar Ház, amire buzgón készült minden csoport, minden magyar szervezet. Néhány nappal a megemlékezést megelőzően, viszont a következő hírt kényszerült kiadni a vezetőség: „Fájó szívvel, de az ép észre hallgatva, a hatóságok javaslatára, az idei március 15-ei megemlékezést le kell mondanunk. Idén a szívünkben ünnepelünk.” Ennek ellenére megemlékezésünk nem maradt el teljesen, a Bethlen Gábor Magyar Nyelviskola néhány tanulójának műsorszáma, mellyel a Magyar Ház színpadán rótták volna le tiszteletüket, képek és videófelvételek formájában jutott el sokakhoz. A Kultúregyesület székhelyén pedig elhangzott a Nemzeti dal, mely szintén felvétel formájában volt megtekinthető. Csendesebb volt tehát idei megemlékezésünk, de nem hangtalan.

A Calgaryi magyarok élete, a magyar szervezetek munkája és működése is gyökeresen megváltozott az utóbbi hetekben. Megváltozott, de meg nem állt.

Bár a hétvégi nyelviskola ajtaja is bezárult, a tanítás nem ért végett. Digitális formában folytatjuk tovább, virtuális tantermünkben. Az ötletelés, az új tanítási módszerek kidolgozásának időszaka ez. Az a cél, hogy a magyarul tanulnivágyók számára továbbra is hasznos tudást adhassunk át kreatívan, olyan formában, amely motiválja őket az újabb és újabb ismeretek megszerzésében, a feladatok elvégzésében.

A feladat megoldásában ösztöndíjtársainkra is számíthatunk, akikkel folyamatosan osztjuk meg ötleteinket annak érdekében, hogy eredményes tanítás folyjon az online iskolákban is.

Puskás Veronika, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek