Nemzetek Estéje Saint Paulban - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Nemzetek Estéje Saint Paulban

Minnesota állam fővárosában, Saint Paul-ban az Island Lake Elementary School szülői munkaközössége második alkalommal rendezte meg a nemzetek kiállítását november 15-én. A kétórás eseményen több mint 20 ország és etnikai csoport képviseltette magát és ünnepelte az iskola kulturális sokszínűségét. Idén az iskola szülői munkaközösségének tagja, egyben a Minnesotai Magyarok titkára, Czeglédi Zsófia jóvoltából Magyarország is lehetőséget kapott a bemutatkozásra.

Itt is, mint minden magyar kiállításon elsősorban a Rubik-kocka csalta a magyar asztalhoz a látogatókat, a magyar citerazene, a népi gyerekhangszerek és a pogácsa viszont ott is tartotta az érdeklődőket. A kiállításon a MISI Magyar iskola magyar nyelvi érdekességekkel, társasjátékokkal, magyar gyerekkönyekkel hívta fel a figyelmet a magyar nyelv szépségére. A gyerekek rovásírással és magyar motívumokkal ismerkedhettek izgalmas feladatlapok kitöltésén keresztül, míg a felnőttek híres magyar feltalálók és kutatók eredményeit olvasgathatták, böngészhették a magyar hungarikumok gyűjteményét, valamint Budapest útikalauzt is magukkal vihettek.

Az eseményen a gyerekek „útlevelet” kaptak nemzetekről feltett kérdésekkel, melyekkel ellátogattak a különböző „országokba,” begyűjteni a pecséteket a helyes válaszokért.

A rendezvénysorozat az Amerikai Egyesült Államok egész területén egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Célja, hogy a kisebbségben élő népek nemzeti identitásukat büszkén vállalják, valamint a diákok nyitottabbá váljanak a világ különböző népeinek kultúrájára, fejlődjön toleranciájuk és empátiás készségük.

Walter Marietta ösztöndíjas, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek

  • Fehér Rózsa Bál Sydneyben

    Amióta magyarok laknak Sydneyben, időközönként megrendezik a Fehér Rózsa Bált, ami a magyar közösség fiatal felnőtt tagjait hivatott bemutatni