Nyilvánosságra került az idei ITT-OTT találkozó programja – Kovalszki Péter tájékoztatója - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Nyilvánosságra került az idei ITT-OTT találkozó programja – Kovalszki Péter tájékoztatója

A Reménység tavánál augusztus első hetében gyűlhet össze a magyar közösség. A szervezők a személyes jelenlétű lebonyolítás mellett döntöttek. A találkozó részeként megemlékeznek majd a tavasszal eltemetett Bőjtös Lászlóról, a Magyar Baráti Közösség egykori gondnokáról, akinek a neve elválaszthatatlanul összeforrott az évek során az ITT-OTT rendezvénnyel.

Az MBK mindenkori elnöke a diaszpóra magyarságának központi személyisége is. A választott tanács segítségével három éven át vezeti a szervezetet a saját alkotmányuk előírásai szerint. A gondnok kommunikációs teendői között szerepel az amerikai magyar szervezetekkel való kapcsolattartás, illetve az Anyaország és a Kárpát-medence értelmiségének összefonása a diaszpórával. Elnöki pozíciót korábban a következő személyek töltöttek be: Éltető Lajos, Sass Márton, Ludányi András, Somogyi Balázs, Bőjtös László, Fülöp László, Bokor Erika, Minger Hajnal, valamint jelenleg, második alkalommal Kovalszki Péter. Évtizedeken át más és más kihívásokkal kellett szembesülnie az Magyar Baráti Közösség vezetőségének. A kezdetekkor a szervezet hivatalos elismertetésére fókuszáltak, majd kapcsolatépítés került fókuszba az Egyesült Államokon belül és kívül. Az időközben felerősödött internetes jelenléttől sem zárkózott el a szervezet, a virtuális programok a pandémia óta a működés alappillérei. Kovalszki Péter elnöksége az újrakezdés szóval jellemezhető leginkább, hiszen a hosszú bezártság rányomta a bélyegét az aktív közösségi életre.

Hagyományosan, Ohio állam Lake Hope nevű állami parkjában találkozhatnak a magyar családok augusztus 1-8. között. A rendezvény szervezése a bizonytalan egészségügyi helyzet miatt csak május folyamán kezdődhetett meg, így a programok kissé szerényebb, de meghittebb formát fognak ölteni. A korlátozások folyamatos feloldása jellemző az államban, ezért a vendégek fogadásának nincs akadálya. A nagyobb biztonság érdekében a belső terekben érdemes maszkot viselni, ám a beoltott résztvevők számára ez nem kötelező. A jó időjárás reményében több szabadtéri programpontot építettek be: fürdőzés, csónakázás, tóparti piknik, kirándulás, tábortűz, kültéri előadások.

A vasárnap a megérkezésről és szálláshelyek elfoglalásáról szól majd, hétfőn pedig vendégek ünnepélyes bemutatkozásával nyitják meg a szervezők a konferenciát. Szintén az első napon várható istentisztelet, állampolgári avatás?, könnyűzenei előadás és tábortűz. A keddi nap kiemelt eseménye a Bőjtös László emléke előtt tisztelgő megemlékezés lesz, özvegye, Bőjtös Györgyi és lánya, Bőjtös Anita jelenlétével. Ugyanezen a napon hallhatják B. Nagy Péter New York-i magyar konzul úr előadását, valamint Kiss Eszter irodalmi elmélkedését Karinthy Frigyes írásairól. A hét közepén a pihenés kerül előtérbe: a délelőtti szabad időtöltést tóparti piknik zárja este. Funkcionális táplálkozás és lelki egyensúly – ezeket a témákat járja körül csütörtöki előadásában Bokor Erika és Minger Hajnal. Az MBK soron következő közgyűlésén vehetnek részt pénteken, majd pedig Kovalszki Péter és Minger Hajnal adnak elő a klímaváltozás sürgető problémájáról. Az esti programot a Balla-Fazakas család tagjai biztosítják Zenés családi pillanatok című mulattató műsorukkal. Minden előadást interaktívan, a közönség bevonásával terveznek lebonyolítani. Szombaton Lauer Rice Andrea, az Amerikai Diaszpóra Tanács elnöke egy aktuális és széles hallgatóságnak szóló témával készül: a közösség lehetséges jövőképét boncolgatja majd a pandémiát követő időszakban. Az utolsó estét filmklubnak szentelik. A konferencia zárására vasárnap reggel kerül sor.

A kreatív tevékenységet kedvelők figyelmébe ajánljuk Somogyi Lóni és Csilla bábkészítő műhelyét. Az elkészült bábok az MBK tulajdonában maradnak, hogy gyermekprogramok alkalmával hasznosíthatók legyenek a kicsik nagy örömére.

Felmerülő kérdések esetén a következő elérhetőségek állnak az Önök rendelkezésére: az MBK IttOtt.org nevű honlapja, Minger Hajnal levelezési címe (mhajnal@umich.edu), illetve telefonszáma [+1 (313) 580-0651]. A kabinfoglalást és a részvételi díj befizetését június 25-ig szükséges megtenni.

A jelentkezéssel kapcsolatos legfrissebb információkért érdemes követni a Bocskai Rádió honlapját és hírlevelét. A médiajelenlétről szintén a rádió gondoskodik, Molnár Zsolt igazgató vezetésével.

Találkozzunk augusztus elején a Reménység Tavánál, s élvezzük együtt az erdélyi tájat idéző világot, valamint azt, hogy a tavalyi kihagyás után személyesen üdvözölhetjük egymást!

Dorgay Zsófia, Bocskai Rádió

Kapcsolodó cikkek

  • Fehér Rózsa Bál Sydneyben

    Amióta magyarok laknak Sydneyben, időközönként megrendezik a Fehér Rózsa Bált, ami a magyar közösség fiatal felnőtt tagjait hivatott bemutatni