Online munka, otthonlét Amerikában - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Online munka, otthonlét Amerikában

A koronavírus- járványra időben reagálva, a New York-i Amerikai Magyar Könyvtár működését március közepe óta online koordináljuk.

Az elmúlt hetekben sokat dolgoztunk új honlapuk felállításán (hungarianlibrary.org), modernizált oldalunkat – reagálva a mostani helyzetre – új tartalmakkal is frissítettük. Hasznos magyar nyelvű irodalmi, kulturális felületeket ajánlunk, hogy segítsük az otthonlét alatti tartalmas szórakozást, kikapcsolódást. Összeállítottunk tehát egy listát, hol lehet online történelmi képanyagokat nézni (Fortepan), virtuális kiállításokon részt venni, ingyen könyveket olvasni (MEK, DIA, Szaktárs), hangoskönyveket, irodalmi adaptációkat és klasszikus filmeket nézni magyarul (Nemzeti Filmintézet, MTVA Archívum).

Magyar nyelvtanfolyamaink online folytatódnak.

A magyar gyökerekkel rendelkező, vagy a magyar nyelv iránt érdeklődő New York-i felnőttek három szinten tanulhatnak magyarul könyvtárunkban. Kezdő, középhaladó, és haladó csoportjaink diákjaival most online folytatjuk a magyar tanulását. Az otthoni, online oktatásnak, tanulásnak előnyei is vannak, például, hogy valódi ételekkel gyakorolhatjuk a tanult élelmiszerek neveit.

Mit jelent Neked a szabadság? – a haladó magyar csoportnak erre a kérdésre kellett válaszolnia néhány mondatban, kapcsolódva az 1848-as forradalom évfordulójához és a vírus miatti korlátozásokhoz, otthon maradáshoz.

Íme néhány válasz:

„Mi itt a magyar nyelvet tanuljuk. A magyar nyelv helyzete a világban nem egészen szabad. Az elmúlt században sok magyarnak nem volt szabad a magyar nyelvet használni, mert a szomszédos országok elvették az ott élő magyaroktól ezt a szabadságot. Ma ez főleg Kárpátalján történik, ahol az ukrán kormány nem engedi a magyar tanulókat magyarul tanulni. „ (Pamela)

„Mi a szabadság
Mikor kicsi voltam, gondoltam hogy a szabadság az, amikor felnőtt leszek. Akkor, nem kell csinálni, amit a szüleim mondtak. Tudok csinálni, amit akarok. Most hogy felnőtt vagyok, gondolom, hogy a szabadság az, amikor gyerek vagy. Nincs semmi felnőtt felelősség és probléma. Nem kell dolgozni, csak játszani minden nap. Talán nincs igazi szabadság.” (Julie)

„Mit jelent számomra a szabadság? – ez a hét nehéz volt. Lakásomban kell maradnom. Nem találkozhatok emberekkel személyesen, és semmit sem tehetek. Nagyon óvatosnak kell lennem azzal, amit megérintek. Naponta többször kell kezet mosnom. Gumikesztyűt viselek, fertőtlenítőszert használok. Nem lehetek biztos, hogy a szabályok betartásával eleget teszek-e minden követelménynek? Nehéz az új élet New York City-ben. Attól tartok, hogy a közelben lakók személyek közül valaki beteg lesz. Több barátom van, akik betegek, és egy barátom a kórházban van. Azt kérdezted, hogy mi a szabadság? Egy szó: egészség” (Michael)

Oláh Olivia, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek