Új kihívások - Külhoni Magyarok
Magyarok a diaszpórában

Új kihívások

Immáron harmadik éve végzem ösztöndíjas tevékenységemet Kanadában, Ottawában és habár minden egyes év rejtett magában új kihívásokat, ilyennel még nem találkoztam…

Számos országban különböző mértékű korlátozások születtek a koronavírus terjedésének megállítása érdekében. Másokhoz hasonlóan, Kanadában sem lehet tömeges rendezvényeket szervezni, szünetelnek az iskolák, szabadidős foglalkozások és javasolják az otthoni tartózkodást.

Március közepétől folyamatosan kapjuk a kanadai hírszolgáltatóktól a járványra vonatkozó információkat. Az első magyar vonatkozású rendezvény, melyet érintett a járványhelyzet, a március 15-i megemlékezés volt. Majd jött az értesítés, hogy szünetelnek a hétvégi nemzetiségi iskolák is, a cserkészet is, közeljövőben rendezendő események, például adománygyűjtő cserkészvacsora kényszerült lemondásra itt Ottawában.

Kellett egy kis idő, míg mindenki alkalmazkodott a kormányzat által hozott intézkedésekhez valamint az otthoni tartózkodáshoz. Még nem tudjuk, mennyi ideig kell alkalmazkodni ehhez a helyzethez, azonban már kifejlesztettünk stratégiákat, hogy hogyan tartsuk egymással a kapcsolatot online, hogyan tudjuk folytatni a magyar szervezetek munkáját.

A cserkészcsapat a weboldalán keresztül próbál kapcsolatba maradni tagjaival valamint más városok cserkészcsapataival. Egy online adatbázist készítünk, amelynek segítségével az őrsvezetők és tisztek segédanyagokat nyújtanak szülőknek, gyermekeknek, hogy hogyan folytassák a cserkészkedést otthoni keretek között, online. Ezen kívül az őrsök videóbeszélgetések formájában ápolják tovább az őrsi szellemet.

https://www.ottawacserkesz.org/

A magyar iskola folytatása érdekében heti rendszerességű online találkozókat indítottam, ahol a gyerekek érdeklődhetnek egymásról, elmesélhetik élményeiket a többieknek és közben játékos módon fejlesszük a magyar nyelvtudásukat. A cserkészcsapat online adatbázisához hasonlóan, a magyar iskolásoknak is heti rendszerességgel nyújtok online segédanyagokat az otthoni foglalkoztatáshoz.

Az általam vezetett ifjúsági néptánc csoportot is igyekszem összetartani ebben a nehéz időben. Heti rendszerességgel velük is online találkozom, első alkalmunkon megismerkedtünk a kalocsai hímzés mintáival, jellegzetességeivel és egy motívumot közösen le is rajzoltunk, amelyet később felhasználhatnak egyéni alkotói ötleteikhez is.

Ha ez még nem lett volna elég kihívás, kerestem magamnak még egyet: Youtube videócsatornákat indítottam. Csatornáim célja, hogy az általam vezetett foglalkozásokat az online térben folytassam, másrészt nyissak a nagyvilág felé is, hiszen most mindannyian hasonló cipőben vagyunk. A „Pipitér” elnevezésű csatornámmal kisgyermekes családok részére nyújtok ötleteket a tartalmas baba-mama-papa időtöltéshez, egy-egy ölbéli játék, népdal vagy mondóka közlésével. A „Karikázó” elnevezésű csatornám célcsoportja már iskolás gyermek, felnőttek. Néprajzi ismeretterjesztéssel, népszokásokkal, kézügyességgel, népdalokkal vagy népi játékokkal igyekszem megragadni az érintett korosztályok figyelmét.

https://www.youtube.com/channel/UCRwLl9pk_Q0whqXSo7pn9wA

Bízom benne, hogy esetleg másoknak is ötletet tudtam adni annak alapján, hogy Ottawában hogyan folytatjuk közösségszervezői munkánkat a magyar szervezetekkel vagy személyes téren Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasként.

Ápoljátok a kapcsolatokat, vigyázzatok magatokra!

Nagy Dóra, korosiprogram.hu

Kapcsolodó cikkek

  • Fehér Rózsa Bál Sydneyben

    Amióta magyarok laknak Sydneyben, időközönként megrendezik a Fehér Rózsa Bált, ami a magyar közösség fiatal felnőtt tagjait hivatott bemutatni