A demográfiai kihívásokról tartott előadást Novák Katalin ausztrál egyetemistáknak - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek

A demográfiai kihívásokról tartott előadást Novák Katalin ausztrál egyetemistáknak

A Campion College Australia hallgatóinak tartott előadást a demográfiai kihívásokról és a magyar családbarát intézkedésekről Novák Katalin köztársasági elnök szerdán Sydney-ben.

Novák Katalin elmondta, hogy Magyarország hazai összterméke (GDP) több mint 6 százalékát fordítja a családokra. Szólt a gyermeket nevelő, vállaló családok lakástámogatásáról, valamint arról is, hogy a négy vagy többgyermekes édesanyák életük végéig mentesülnek személyi jövedelemadójuk fizetése alól. De a családalapítást, a gyermekvállalást és -nevelést szeretnék segíteni a diákhitel-tartozás felfüggesztéséről, illetve elengedéséről szóló döntések is. A diákhitellel rendelkező nők esetében az első gyermek születésénél három évre felfüggesztik a tartozás törlesztését, a második gyereknél a felfüggesztés mellett a tartozás felét is elengedik, míg a harmadik gyerek esetében teljesen elengedik a tartozást.

Novák Katalin kifejtette továbbá, hogy a pénzügyi támogatás mellett a gondolkodásban is családbarát fordulatra van szükség. Mint mondta, a magyarokat természetüknél fogva a családközpontúság jellemzi, de Magyarországot is érintik a családelleneségre buzdító törekvések. A köztársasági elnök kiemelte, hogy véleménye szerint a magyar emberek úgy érzik, a gyermekeik ki vannak téve ezeknek a veszélyeknek.

A gyermeknevelés a szülők joga és felelőssége – mutatott rá Novák Katalin, aki szerint a magyarok meg akarják védeni a gyermekeik neveléséhez való jogukat. A köztársasági elnök azt hangsúlyozta: Magyarország Alaptörvénye kimondja azt is, hogy az anya nő, az apa férfi. Novák Katalin arra biztatta a résztvevőket, hogy ha nem értenek egyet a gyermekvállalással kapcsolatos főáramlattal, merjenek ellenállni. Saját példáját ismertetve is azt üzente, hogy a családalapítás és a munkában való helytállás összeegyeztethető, a nők számára pedig meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy együtt választhassák az anyaságot és a karriert.

Novák Katalin kiemelte, hogy a demográfiai jégkorszak, amely a társadalmainkat fenyegeti, van olyan jelentős probléma, mint a klímaváltozás. Az államfő emlékeztetett arra is, hogy nemzetközi szövetségeseket gyűjt a demográfiai hanyatlás megállítására, ennek keretében találkozott nemrégiben Elon Muskkal. Közösségi platformon pedig kérdéssorozatot indítottak, amelynek az a célja, hogy jobban megismerjék az emberek véleményét a gyermekvállalásról.

MTI

Kapcsolodó cikkek