A diaszpórából érkező diákokat köszöntötte Potápi Árpád János - Külhoni Magyarok
általános Diaszpóra Hírek Magyarország

A diaszpórából érkező diákokat köszöntötte Potápi Árpád János

A diaszpórából Budapestre érkező diákokat köszöntötte Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kedden a Halászbástyánál.

Budapest, 2023. december 12.
Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelõs államtitkára (j) beszédet mond a diaszpórából Budapestre érkezett diákok köszöntésén a Halászbástyánál 2023. december 12-én.
MTI/Hegedüs Róbert

A politikus az eseményen elmondta, hogy a diaszpóra programot minden évben a Rákóczi Szövetséggel közösen indítják, amely a szervezője az utazásoknak, a nemzetpolitikai államtitkárság pedig támogatja azokat. Ebben az évben tíz turnus tudott hazajönni – közölte Potápi Árpád János, hozzátéve: olyan fiatalokról van szó, akiknek a szülei, nagyszülei vagy a dédszülei mentek el Magyarországról, illetve a Kárpát-medencéből. „Összesen 32 országból, mintegy 700 fiatal vett részt a programban ebben az évben, a mostani az idei utolsó turnus” – magyarázta az államtitkár, aki a fiatalokhoz fordulva úgy szólt: nagyon örül, hogy a diákok az ideutazás mellett döntöttek. Reményét fejezte ki, hogy mindannyian jól érzik magukat Budapesten, és látják, hogy a szüleiknek, nagyszüleiknek „mit jelentett ez az ország.” „Köszönjük, hogy itt vagytok, adjátok tovább ennek a programnak a hírét, hogy minél többen tudjanak visszajönni Magyarországra” – fogalmazott.

Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke elmondta, hogy 2016 óta valósítják meg a diaszpóra programot, amelybe a mostani kirándulás keretében kilenc ország kapcsolódott be. A fiatalok ezúttal többek között Argentínából, Új-Zélandról, Kanadából és az Egyesült Királyságból érkeztek Budapestre.

MTI

Kapcsolodó cikkek