A hétvégén rendezik meg a Székely Vágtát, a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

A hétvégén rendezik meg a Székely Vágtát, a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát

Hagyományos helyszínén, a háromszéki Óriáspince-tetőn rendezik meg a hétvégén a Székely Vágtát, a Nemzeti Vágta székelyföldi előfutamát.

A számos kulturális és hagyományőrző rendezvény – koncert, rockopera, íjász- és kaszkadőrbemutatók, díjugrató verseny, lovasbirkózás, agárfuttatás – kíséretében megtartandó kétnapos lovas seregszemle fővédnöke Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára. A szervezők által közzétett program szerint a szombat délelőtti megnyitót követően a Góbé Olimpia szórakoztató csapatversenyein Kézdivásárhely, Maksa, Papolc, Sepsiszentgyörgy, Szováta, Zágon négyfős csapatai mérik össze ügyességüket. A Tekergők Kisegyüttes Égen-földön gyerekkoncertje után kerül sor a hagyományos díjugrató bemutatóra, majd a Tiltott Illés zenekar lép fel Illés és Fonográf dalokkal.

A gyermekeknek szervezett Kishuszár Vágta, a Góbé Futam és a Székely Vágta előfutamai szombat délután kezdődnek, ekkor kerül sor a lovasbirkózásra is. A napot Honfoglalás című rockopera, a Nemzeti Lovas Színház kaszkadőr jelenetekkel és lovasíjászattal színesített nagyszabású produkciója zárja. Vasárnap délben huszárügyességi versennyel kezdődik a második nap, fellép a Kincskeresők Néptáncegyüttes, az Arany Griff Rend közreműködésével középkori hadi bemutatót és agárfuttatást tekinthetnek meg a Vágtára érkezők.

A Huszár Vágta után a Kishuszár Vágta döntője délután 5 órától, a Góbé Futam és a Székely Vágta döntői pedig 6-tól kezdődnek. Az Óriáspince-tetőn a hétvégén állandó programok – gyermekfoglalkozások, kézműves vásár, állatsimogató, Incitato-kiállítás, a Vadon Lovas Klub által szervezett lovagoltatás, a Székelyföldi Szablyavívó Iskola bemutatója – várják még a székelyföldi közönséget. Az ünnepélyes eredményhirdetés után a napot az Új Bojtorján koncertje zárja.

A Góbé futamra (amelyen bármilyen fajtájú és nemű, legalább négy éves lóval lehet indulni) 17 település, a Nemzeti Vágta előfutamának számító Székely Vágtára (amelyen a szabályzat szerint csak magyarországi, illetve külhoni magyar tenyésztésű lóval lehet indulni) 10 székelyföldi település nevezte be lovát és lovasát. A Székely Vágta és a Kishuszár Vágta legjobbjai kijutnak a Nemzeti Vágtára is.

A 17. Nemzeti Vágtát október 5. és 6. között rendezik a Szilvásváradi Lipicai Lovasközpontban.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80