A magyar kormány támogatásával épült tornatermet adtak át Kézdivásárhelyen - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

A magyar kormány támogatásával épült tornatermet adtak át Kézdivásárhelyen

Szerdán avatták fel a zeneiskolaként is ismert kézdivásárhelyi Molnár Józsiás Általános Iskola udvarán a magyar kormány támogatásával épített többfunkciós tornatermet. Az átadón Potápi Árpád János, Magyarország Miniszterelnökségének nemzetpolitikáért felelős államtitkára a mindennapos testnevelés fontosságát hangsúlyozta.

Potápi Árpád János beszédében elöljáróban híres, 1848-hoz, illetve a székelységhez köthető jeles férfiakról emlékezett meg, felidézve a kétszáz éve született Andrássy Gyula gróf, kiváló magyar államférfi és a néhai hegymászó, Erőss Zsolt alakját, hangsúlyozva, hogy erős jellemüket a sportnak is köszönhették.

Ezt követően az átadás előtt álló tornaterem, illetve a testnevelésórák jelentőségéről szólt. „Míg nekünk az volt a büntetés, ha nem engedtek ki az udvarra, a mai gyerekek többségének az a büntetés, ha ki kell menniük. Ezért döntöttük el 2011-ben önkormányzati példákból okulva, majd 2012-ben be is vezettük Magyarországon a mindennapos testnevelést” – hangsúlyozta.

Hozzátette, külön öröm számára, ha sportberuházásokat tudnak támogatni a Kárpát-medence magyar közösségeiben. Hangsúlyozta, a Sepsi OSK és a Dunaszerdahelyi DAC labdarúgócsapatok, továbbá az Erste Ligában kitűnően szereplő erdélyi jégkorongcsapatok sikereinek előfeltétele a megfelelő színterek biztosítása.

„A megfelelő színterek pedig a tornatermek, az uszodák, tornacsarnokok, az olyan létesítmények, amelyek biztosítják számunkra azt, hogy a gyerekek tudjanak élni a lehetőséggel” – sorolta, hozzátéve, így jött az ötlet Kézdivásárhely városától, hogy a magyar kormány támogatásával építsenek a Molnár Józsiás-iskola ötszáz diákjának tornatermet.

Az ötlettől a megvalósításig

„Ezért 2022-ben a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 190 millió forint támogatást ítélt meg, majd 53 millió forinttal egészítettük ki ezt az összeget ahhoz, hogy elkészülhessen a beruházás” – mondta, zárásként abbéli reményének adva hangot, hogy az ott tanuló gyerekek számára is be tudják vezetni a mindennapos testnevelést.

„Jó lenne tudni azt, hogy ha magyar iskolába íratjuk a gyermekeinket, akkor nemcsak a magyar identitást szolgáló magyar nyelvet és történelmet tudják megtanulni, hanem a mindennapos testnevelés is hozhat egy olyan pluszt, ami miatt megéri, főleg a szórványban magyar iskolákba íratni a gyerekeket.”

A nemzettudat-formáló sport

Bokor Tibor polgármester beszédében a sport összetartó erejét hangsúlyozta. „Aki kételkedik a sport nemzettudat-formáló, összefogásra sarkalló erejében, annak még sohasem gördült le egy könnycsepp az arcán a magyar himnusz felcsendülésekor egy-egy megmérettetés díjátadójának közvetítése során” – érvelt.

Hozzátette, biztos abban, hogy az új tornateremben megforduló gyerekek közül sokan fogják öregbíteni Kézdivásárhely és egész Székelyföld hírnevét. „Mert tömegsportra építkezve lehet versenysportot fejleszteni” – hangsúlyozta.

Kelemen Éva pedagógus, a tornaterem építését célzó pályázatot benyújtó Step By Step Egyesület elnöke az Örökségünk-mozgalom dalát idézve hangsúlyozta, „nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek”.

Hozzátette, a dal nyomán álmodta meg a tanintézmény diákjai számára az addig soha nem létezett tornatermet, melynek hiánya hatalmas űrként tátongott az iskola életében az elmúlt 43 évben. Magyarul, magyarként, magyarokkal álmodtuk meg ezt a többfunkciós létesítményt, és lám, a cselekvő együttműködés, az összefogás, az őszinte együttérzés valóra váltották álmunkat – nyugtázta.

Simon István iskolaigazgató a nap kettős jelentőségét hangsúlyozta. „Egyrészt büszkén emlékezünk az 1848–49-es szabadságharc hőseire, másrészt itt állunk iskolánk új tornaterme előtt, amely a mai napon átadásra kerül” – fogalmazott. A tanintézmény citera- és könnyűzenei együttese által előadott dalokkal színesített esemény résztvevői az áldást és szalagvágást követően az újonnan átadott létesítményben a diákok részvételével megtartott bemutatót tekinthették meg.

Forrás: szekelyhon.ro

Kapcsolodó cikkek