A Siculicidiumra emlékeznek Madéfalván - Külhoni Magyarok
általános Erdély Hírek

A Siculicidiumra emlékeznek Madéfalván

A 260 évvel ezelőtti Siculicidiumra emlékeznek január 7-én, vasárnap Madéfalván. A madéfalvi veszedelem kerek évfordulója kapcsán szervezett többnapos programsorozat már pénteken elkezdődik; részt vesznek a magyar állam képviselői, erdélyi közszereplők, illetve a Bukovinai Székelyek Országos Szövetsége. A központi rendezvény fővédnöke és vezérszónoka Potápi Árpád, a magyarországi Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, aki maga is bukovinai származású.

A tragikus esemény kapcsán szervezett rendezvénysorozatról szerdán tájékoztatták a sajtót a főszervezők. „Az elmúlt évtizedben Bukovina és Madéfalva egymásra talált, ami erőt ad a közösségeinknek” – fogalmazott Szentes Csaba. A község polgármestere kifejtette: „Több mint száz településsel tartjuk a kapcsolatot. Olyan településekkel, ahol a bukovinai székelyek élnek. Eljárunk egymás programjaira, főleg kulturális, történelmi rendezvényekre, és rájöttünk, hogy ezek az emberek olyanok, mint mi, hasonlóan beszélnek, hasonlóan gondolkodnak. Az elmúlt években szerves és meghatározó részévé vált Madéfalva a bukovinai székely mozgalomnak. A történelem összeköti a közösségeket, az egykori tragikus események az akkor szétszóródott közösségek számára mára gyümölcsöző kapcsolatokká alakultak” – fogalmazott az elöljáró.

Fotó: László F. Csaba

A polgármester a rendezvények sorából kiemelte a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének előadását, a tavaly először megszervezett lovas zarándoklatot, amely az idén is a Szalonka erdőből indul. A központi rendezvény vasárnap lesz a madéfalvi Siculicidium-emlékműnél, ahol a számos neves meghívott mellett a rendezvény védnöke, Potápi Árpád államtitkár mond ünnepi beszédet.

Fotó: Facebook/Siculicidium

Tóth Bálint sajtóreferens felhívta a nyilvánosság figyelmét, hogy a kerek évforduló kapcsán egy Facebook-oldalt is létrehoztak Siculicidium néven, mivel úgy gondolták, hogy szükség van egy olyan közösségi felületre a virtuális térben, amely elmeséli a veszedelemmel kapcsolatos közös történeteket, amelynek küldetése, hogy összekössön, beszéljen múltról, jelenről és melyen keresztül az évforduló rendezvényeit is figyelemmel lehet követni. Mint megtudtuk, hogy az év során több eseményt is szervezni fognak majd a 260. évforduló kapcsán.

Forrás: maszol.ro

Kapcsolodó cikkek